Rampscenario 1: de stoppen slaan door

Gepubliceerd op: 02-02-2011

 

Technische uitdaging: De wasmachine, zes computers, drie tv’s, een koelkast en twee garehoofdschakelaar magnetrons. Als jij en je toekomstige a-technische huisgenoten al die onmisbare apparaten laten werken op één groep in de meterkast, kan het weleens misgaan. Het briljante werkstuk dat je natuurlijk nog niet had opgeslagen, is dan verloren en de zenders van je oude tv zijn gehusseld. Zo gebeurd, maar ook zo weer opgelost.

Oplossing: Maak de meterkast open en kijk welke kant de meeste schakelaartjes opstaan. Is één schakelaartje naar de andere kant teruggeslagen? Duw hem dan terug. Als een waar mirakel zul je zien dat de apparaten ineens weer bliepen, schudden en zoemen. Is de aardlekschakelaar teruggeklikt? Dan kan het zijn dat de bliksem in de buurt is ingeslagen. Ook die grote schakelaar kun je gewoon terugduwen. Slaat ie meteen weer terug? Laat er dan een elektricien naar kijken. In heel oude huizen kun je in de meterkast nog stoppen vinden in plaats van schakelaars. Die ‘springen’ en moeten vervangen worden. Een nieuwe stop erin zetten is een kwestie van de groep uitschakelen (met een schakelaar) en een nieuwe stop, van dezelfde sterkte en grootte, terugdraaien.

Voorkomen: Het beste kun je alle grote apparaten (koelkast, wasmachine, droger, oven) op een andere groep aansluiten (of ze gewoon niet tegelijk gebruiken). Dat vereist een middagje speurwerk. Zet alle schakels om (uit), op één na. Dat is de groep die nu stroom levert. Gebruik een lampje om de stopcontacten in huis te checken. Als het lampje gaat branden, is dat stopcontact aangesloten op de groep die je hebt ‘aangezet’. Zo ga je alle groepen af tot je ieder stopcontact bij een schakelaar/groep hebt ingedeeld. Nu kun je de grote apparaten zo veel mogelijk over de verschillende schakelaars verdelen. Een volleerd techneut is er niks bij. Maar die moet er wel aan te pas komen als je bijvoorbeeld een nieuwe groep wilt bijplaatsen of de stopcontacten op een andere groep wilt aansluiten.

Rampscenario 2 verstopt putje
Rampscenario 3 Lekke band
Rampscenario 4 Klopgeest in de verwarming

 

Wil je Dummie tips over een ander onderwerp op tkmst.nl? Laat dan hieronder je reactie achter!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wat ga jij doen na je eindexamen?
Op examenreis natuurlijk!
(40%)
Alleen maar chillen
(40%)
Werken
(20%)
Totaal aantal stemmen: 5
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...