Studenten ABC

Gepubliceerd op: 28-02-2014

Een studie kiezen is al lastig genoeg zónder al die nieuwe woorden. Hier staan de meest voorkomende begrippen van A tot Z bij elkaar. Wedden dat je ze over een halfjaar allemaal kent?!

 

 

 

A

Academisch jaar

Een studiejaar aan de universiteit of hbo. Het jaar begint in september en eindigt in juni.

Accreditatie
Een keurmerksysteem waarbij opleidingen een stempel van goedkeuring krijgen. De NVAO is als onafhankelijke accreditatieorganisatie opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid en geeft een deskundig en objectief oordeel over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. 

Afstuderen
In het laatste jaar van je opleiding ga je afstuderen. Daarmee bewijs je genoeg kennis en vaardigheden te hebben opgedaan om je diploma te krijgen.

Associate degree
Vooral voor mbo’ers die verder willen studeren maar geen volledige hbo willen doen, is de Associate degree ontwikkeld, een tussenniveau. Na de tweejarige hbo-opleiding kun je alsnog verder studeren, maar ook een baan zoeken.

 

B

Bachelor

Deze (internationale) titel krijg je na het eerste deel van je studie. Als je na vier jaar hbo je diploma hebt, mag je je ‘bachelor’ noemen. Op de universiteit ben je na drie jaar ‘bachelor of arts’ of ‘bachelor of science’ als je je bacheloropleiding hebt afgerond.

Bindend studieadvies (BSA)

Sommige opleidingen werken met een bindend studieadvies. Als je in het eerste jaar te weinig studiepunten haalt, kan de school besluiten dat je met je studie moet stoppen.

Bijverdiengrens
Studiefinanciering is bedoeld om studeren mogelijk te maken. Als je zelf meer dan een bepaald bedrag bijverdient, gaat de overheid ervan uit dat je geen financiële hulp nodig hebt om een opleiding te volgen. Dat bedrag noemen we de bijverdiengrens. Verdien je meer dan de bijverdiengrens, dan heeft dat gevolgen voor je studiefinanciering. De grens voor bijverdienen was in 2013 € 13.530,90. Het gaat om je verzamelinkomen of belastbaar loon.

 

C

College
De lessen die je aan het hbo of de universiteit volgt. Er zijn hoor- en werkcollega’s. Hoorcolleges kunnen vrij massaal zijn, je zit soms met honderden medestudenten in een zaal te luisteren naar een docent. Bij een werkcollege staat de praktijk centraal. Met een klein groepje werk je aan opdrachten die met je vakgebied te maken hebben.

Collegegeld 

Om te mogen studeren moet je collegegeld betalen aan de opleiding. Het bedrag is afhankelijk van de studie die je doet (voltijd of deeltijd, bijvoorbeeld).

Corps

De oudste studentenverenging in een stad. Het oudste corps van Nederland is het Groninger studentencorps Vindicat Atque Polit, dat werd opgericht in 1815. Het corps heeft vaak een bekakt imago maar qua activiteiten verschilt het niet zo veel van andere studentenverenigingen.

 

D

Decentrale selectie

Universiteiten en hogescholen kunnen voor opleidingen met een loting zelf studenten selecteren. Het gaat dan om een bepaald percentage van de beschikbare plaatsen.

Deeltijd

Sommige opleidingen worden ook aangeboden in een deeltijdvariant. Daarbij ga je één of meer avonden per week naar school, zodat je overdag kunt werken. Als je als deeltijdstudent staat ingeschreven heb je geen recht op studiefinanciering.

Dispuut
Een dispuut is een onderdeel van de studentenvereniging. Meestal zijn de leden van het zelfde geslacht. Samen organiseren ze dingen om het studentenleven leuker temaken; een borrelavond, een themafeest. Meestal kan je niet zomaar lid worden van een dispuut, je moet ervoor gevraagd worden.

Duaal 

Bij een duale studie combineer je studeren met een betaalde baan. Het werk en de studie vullen elkaar aan, dus zonder geschikte baan kun je niet beginnen aan een duale opleiding. Omdat je al werkt, hoef je geen stage te lopen tijdens een duale opleiding.
DUO
 

Als student heb je regelmatig te maken met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). DUO regelt namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de studiefinanciering, de OV-studentenkaart en je inschrijving. 

 

E

ECTS

Voor alle vakken die je aan de universiteit en de hbo volgt, krijg je studiepunten. Die punten heten ECTS, European Credit Transfer System. Het systeem geldt in heel Europa. Zo wordt je Nederlandse studie ook in het buitenland erkend.

 

F

Faculteit

Universiteiten en hogescholen zijn opgesplitst in afdelingen die faculteiten worden genoemd. Een faculteit bestaat vaak uit verschillende studierichtingen die inhoudelijk met elkaar te maken hebben. Zo zijn op de faculteit sociale wetenschappen studies als sociologie en psychologie ondergebracht. In het gebouw van de faculteit volg je college en vaak is er ook een gespecialiseerde bibliotheek.

 

G
Groentijd
De groentijd is de tijd dat je nog geen volwaardig lid bent van een studentenvereniging.

 

H

Hbo
Met een diploma van havo of vwo kun je een studie aan het hoger beroepsonderwijs (hbo) volgen. Meestal kies je in het derde jaar je specialisatie waarin je afstudeert. Na vier jaar ben je klaar.

Hoogleraar
De hoogste docent aan de universiteit. Je spreekt hem aan met ‘professor’. Hij doet onderzoek en geeft college in zijn vakgebied. Niet elke docent aan de universiteit is hoogleraar.
Hospiteren
Als je op kamers wil in een studentenhuis zal je moeten hospiteren. Je maakt met de bewoners een afspraak om de kamer te zien en kennis te maken. De bewoners kiezen uit alle kandidaten vervolgens een geschikte huisgenoot.

 

I

Inschrijven

Inschrijven voor het hoger onderwijs (hbo of universiteit) doe je via www.studielink.nl. Voor het mbo en particulier onderwijs kun je je inschrijven bij de opleiding zelf.

Intakegesprek

Bij sommige opleidingen krijgen nieuwe studenten een persoonlijk studiekeuzegesprek. Zo krijgen ze een beter beeld van de studie waarvoor ze zich hebben aangemeld.
ISO 
Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland en behartigt de algemene belangen van ruim 630.000 studenten aan universiteiten en hogescholen. 

J

JOB
JOB is een organisatie die de belangen behartigt van alle mbo-studenten.

 

K
Kamer
Een kamer vinden in de grote steden kan een ramp zijn. Soms moet je máánden ingeschreven staan bij een woningbouwvereniging. Je kunt het ook via een (commercieel) kamerbureau proberen maar daar betaal je wel bemiddelingskosten voor. Een oproepje via internet kan ook helpen. De snelste manier is om tegen iedereen te ROEPEN dat je op zoek bent.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

L
Lector
Docent die uit de praktijk komt en ook onderzoek verricht op het hbo.
LSVb
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) die zich op zoveel mogelijk manieren sterk maakt voor de positie van de Nederlandse student. Dit gebeurt onder andere door invloed uit te oefenen op de overheid. Regelmatig heeft de LSVb gesprekken met de bewindspersoon hoger onderwijs, leden van de Tweede Kamer en andere landelijke organisaties zoals de DUO, de Vereniging van Universiteiten en de hbo-raad. Als er een niet-populaire maatregel wordt genomen in Den Haag dan is het de LSVb die bijvoorbeeld protestacties organiseert. Bij de bond kun je ook terecht als je bijvoorbeeld problemen hebt met je studie of je huisbaas.

 

M
Major/Minor
De termen voor hoofd- en keuzevakken. Majors zijn hoofdrichtingen binnen je eigen opleiding. Minors zijn aanvullende vakken binnen een andere studierichting die je kunt volgen als deel van je studie.

 

N

Numerus Fixus

Voor sommige studies zijn meer aanmeldingen dan plaatsen. Bij die studies werken ze met een numerus fixus. Om daar te mogen studeren, moet je ingeloot worden of je moet meedoen aan een selectieprocedure.

 

O

OV-studentenkaart
Op dit moment wordt er gezocht naar alternatieven voor de ov-jaarkaart voor studenten. Denk aan een trajectkaart of een kortingskaart voor stedelijke gebieden of voor het hele land. Alle opties zijn nog open. Houd tkmst.nl in de gaten voor updates.

 

P
Proefschrift
Een boek waarin iemand die promoveert verslag doet van zijn onderzoek.

Promoveren
Na een universitaire opleiding is er voor de echte diehards de mogelijkheid om te promoveren. Je verdiept je gedurende een aantal jaar in je vakgebied en schrijft daar een proefschrift over. Als je bent gepromoveerd mag je jezelf ‘doctor’ noemen.

Propedeuse

Het eerste jaar van je hbo-opleiding heet propedeusejaar. Als je alle punten hebt gehaald, krijg je je propedeuse. Dat kan binnen een jaar maar er zijn veel studenten die pas in hun tweede jaar het papiertje mogen ophalen. Met je hbo-propedeuse kun je naar de universiteit.

 

R

Ranking
Elk jaar wordt er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van studierichtingen aan hogescholen en universiteiten. De uitslagen worden verwerkt in ranglijsten. Er is veel discussie over de criteria die gehanteerd worden, dus staar je niet blind op een top 5.

 

S

Selectie aan de poort
Een ‘intakegesprek’ waarbij instellingen beoordelen of jij wel de juiste motivatie hebt voor een opleiding of dat een opleiding niet te zwaar is voor je.
Stage
Tijdens een stage ga je voor een paar maanden de praktijk van een beroep verkennen dat aansluit bij je studie.

Studiepunten
Bij elk vak verdien je studiepunten (ECTS). Eén ECTS staat voor 28 studie-uren.

Stufi

Is gewoon een afkorting voor studiefinanciering.


T
Topmaster
Een masteropleiding voor ‘excellente studenten, uitblinkers dus. Er worden hoge toelatingseisen gesteld en de kosten zijn ongeveer vijf keer hoger dan het normale collegegeld.

 

U
Universiteit
Met een vwo-diploma of hbo-propedeuse kun je studeren aan de universiteit. Je wordt opgeleid tot wetenschapper in jouw vakgebied. Je krijgt vooral theoretische kennis en er wordt verwacht dat je zelfstandig en gedisciplineerd werkt.

 

V

Voltijd

Van voltijd studenten wordt verwacht dat ze gemiddeld 40 uur per week besteden aan hun studie.


W
Wetenschappelijk onderzoek
Onderzoek doen is iets wat je aan de universiteit met de paplepel krijgt ingegoten. Je onderzoekt een theorie op een vooraf vastgestelde manier en trekt aan de hand daarvan conclusies. Je bakent je onderwerp af en leert hoe je de juiste vragen moet stellen en wat je moet doen om die te beantwoorden.

 

Z

Zelfstudie
Na de tweede fase ben jij natuurlijk een doorgewinterde zelfstandige werker. Mooi, want dat is belangrijk. Zowel aan het hbo als aan de universiteit wordt nog wel  gecontroleerd  of je aanwezig bent, maar het blijft je eigen verantwoordelijkheid dat je genoeg studiepunten haalt.

 

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wordt er iemand in jouw klas gepest?
Ja
(56%)
Nee
(44%)
Totaal aantal stemmen: 77
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...