Selectie aan de poort?

Gepubliceerd op: 04-03-2014

Sommige onderwijsinstellingen hebben extra toelatingseisen. Je moet bijvoorbeeld een motivatiebrief schrijven of krijgt een intakegesprek. Waar moet je op letten?

 

HOU HET KORT, MAAR KRACHTIG
De gemiddelde lengte van een brief is niet langer dan één A4 (tenzij de opleiding andere eisen stelt). Dit betekent dat je snel to-the-point moet komen, in simpele en krachtige zinnen. Geef alleen relevante informatie en vraag je steeds af of datgene wat je schrijft van belang is voor de opleiding. Ga niet teveel in op zaken die je beter persoonlijk kunt toelichten tijdens een gesprek. Omschrijf kort en krachtig waarom de opleiding je aanspreekt en waarom jij geschikt bent als student.

SCOOR MET DE EERSTE ALINEA
Zorg voor een goede binnenkomer. Probeer in te haken op iets wat je is opgevallen op de website, aan de opleiding of iets persoonlijks wat jouw passie weergeeft. Kom origineel uit de hoek, dan heb je meteen de interesse van de lezer.

VERKOOP JEZELF, MAAR NIET TE HARD
Je goede eigenschappen zijn zeker belangrijk, maar maak het niet te bont. In plaats van te schrijven dat jij de ideale student bent kun je beter inhoudelijk ingaan op de studie en indruk maken met scherpzinnig commentaar of advies.

VERMIJD SPELFOUTEN IN JE BRIEF
Spelfouten zijn echt note done! Voorkom dit te allen tijde, het komt onprofessioneel over en je wordt niet meer serieus genomen. Laat je brief altijd nalezen door een of meerdere personen voordat je hem verstuurt. Niet alleen kunnen zij spelfouten eruit halen, je krijgt misschien ook nog waardevolle feedback op de inhoud van je brief.

SLA OP ALS PDF
Sla je Word-document op als pdf zodra je helemaal klaar bent en niets meer wilt veranderen. Zo voorkom je rare verspringingen in de lay-out of andere (onbedoelde) aanpassingen in je tekst. Geef het bestand een logische naam met je eigen naam, zoals ‘Motivatie Jan Jansen’. Dat is handig voor de ontvanger.

 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wat ga jij doen na je eindexamen?
Op examenreis natuurlijk!
(40%)
Alleen maar chillen
(40%)
Werken
(20%)
Totaal aantal stemmen: 5
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...