Leerplicht naar 21 jaar?

Gepubliceerd op: 14-05-2014

NIEUWS - De leerplicht voor jongeren die geen diploma hebben, moet omhoog van 18 naar 21 jaar. Hoewel de onderwijswereld niet veel voor het voorstel lijkt te voelen, zou zich in de Tweede Kamer al een meerderheid voor het plan vormen.

Dat schrijven de PvdA en het CDA in een gezamenlijk wetsvoorstel, meldt het AD. Zo is de SP voor en laten VVD en D66 hun steun afhangen van de exacte inhoud van het wetsvoorstel. De PVV is tegen. Het plan biedt gemeenten de mogelijkheid om jongeren die niet minimaal een mbo-2, havo- of vwo-diploma hebben, terug naar school te sturen.

Kamerleden Tanja Jadnanansing (PvdA) en Michel Rog (CDA) zeggen tegen het AD dat de gemeenten hier zelf op hebben aangedrongen. Elk jaar verlaten zo'n 28 duizend jongeren het onderwijs zonder diploma.

Ongeveer tachtig procent van hen is tussen de 18 en 21 jaar oud. "Voortijdige schoolverlaters hebben vier keer minder kans op een baan en belanden tien keer vaker in de criminaliteit", zegt Rog.

De MBO Raad is niet heel gelukkig met het voorstel. "Jongeren motiveer je niet door ze verplicht weer naar school te sturen, dat moet je op andere manieren doen", laat de raad aan het AD weten. Ook minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) liet eerder al eens weten niets te zien in een verhoging van de leerplicht.

Bron: Novum

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wordt er iemand in jouw klas gepest?
Ja
(56%)
Nee
(44%)
Totaal aantal stemmen: 77
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...