Mbo op de schop

Gepubliceerd op: 04-06-2014

NIEUWS - Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) heeft hervormingen aangekondigd voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het mbo kampt volgens Bussemaker met een imagoprobleem.

Bussemaker zegt in een interview in de Volkskrant dat zij een scherper onderscheid wil maken tussen vak- en beroepsonderwijs. Zij hoopt dat op deze manier meer jongeren "vol overtuiging kiezen voor vakmanschap".

Negatief

Het mbo bestaat nu uit vier opleidingsniveaus met niveau 1 voor jongeren zonder afgeronde vooropleiding, en niveau 4 voor gespecialiseerde vaklieden. Het imago wordt bepaald door 'de onderkant' en het imago is negatief.

Bussemaker wil de vier niveaus een andere naam geven en op deze manier bestaande mbo-instellingen onderscheidender maken en studenten meer uitdaging bieden.

Vakonderwijs

Niveau 1 wordt komend studiejaar een 'entreeopleiding' voor jongeren vanaf vijftien jaar zonder afgeronde vooropleiding. De meer praktijkgerichte niveaus 2 en 3 worden voortaan 'middelbaar vakonderwijs' genoemd.

Alleen niveau 4, dat ook toegang biedt tot het hbo, behoudt de noemer 'middelbaar beroepsonderwijs'.

Praktisch

Veel jongeren van de havo kiezen nu voor het hbo, terwijl de arbeidsmarkt juist op zoek is naar vakmensen. "Te veel goede vakmensen gaan nu voor de arbeidsmarkt verloren, omdat praktisch ingestelde jongeren het beroepsonderwijs links laten liggen. Dat moet echt anders."

Behalve de naamsverandering wil Bussemaker ook dat er standaardexamens komen in het mbo, om zo de kwaliteit verder te verhogen. Met behulp van studiebijsluiters en intakegesprekken moeten jongeren een betere studiekeuze maken.

Bovendien komt er meer aandacht voor toptalent en moeten mbo-instellingen hun opleidingen beter afstemmen op de arbeidsmarkt in de regio waar ze zitten.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wat vind je belangrijker bij de keuze voor een studie? De stad of de studie zelf
De studie
(100%)
De stad
(0%)
Beide even belangrijk
(0%)
Totaal aantal stemmen: 1
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...