Opstaan, aankleden, niet doodgaan

Gepubliceerd op: 09-06-2014

BOEKRECENSIE - Wie het leven bekijkt door de bril van Hanna Bervoets, ziet de dingen anders. Soms geeft dat ogenschijnlijk banale zaken een onvermoede glans. Ketchup bijvoorbeeld. Maar als je net als Bervoets nog iets verder op het alledaagse inzoomt, krijg je de schrik van je leven. Want: wie een vergrootglas boven een mier houdt, ziet een buitenaards wezen. Wat als je van de trap valt, het niet overleeft en je eigen begrafenis van een afstand bekijkt? Wat als je vrienden een week later het leven al weer vieren met een fles wodka?

In Opstaan, aankleden, niet doodgaan zijn de beste columns van Hanna Bervoets gebundeld. Herkenbare verhalen over vriendschap en ouder worden. Maar ook over waarom de Nuts is verdwenen en hoe America's Next Top Model ons leven kan verrijken.

Voice of a generation
Tijdens het lezen van Hanna Bervoets' Opstaan, aankleden, niet doodgaan moest ik denken aan een quote uit de HBO serie Girls: “I don’t want to freak you out, but I think I may be the voice of my generation. Or at least a voice. Of a generation”. Een quote van Girls hoofdpersoon Hannah. Ook een schrijver.

Hanna Bervoets is voor mij een van de meest oorspronkelijke stemmen van haar generatie. Haar boek staat vol herkenbare dingen. Zo kon ik me erg vinden in de colomn over haar Boos Om De Gevallen Jas-Dag (pag. 53); een terugkerende dag in Hanna's leven, een dag waarin haar gedrag het resultaat is van een uitzonderlijke gemoedstoestand: een mix van onverklaarbare woede, frustratie en ergenis om alles en iedereen.

Toen ik woedend naar de supermarkt toog: DOOOOOOOOD! Het idee dat ik de supermarkt aan zou kunnen, was overigens een miscalculatie. In de supermarkt zijn mensen. En het zijn mensen die Boos Om De Gevallen Jas-Dagen doorgaans nog ondragelijker maken. Omdat ze pontificaal voor het groentenschap staan: OH MY GOOOOOOOOOD JE STAAT IN DE WEG GA WEG GA WEEEEEEEG! Maar ook gewoon omdat ze bestaan: OH MY GOOOOOOD JE HEBT EEN HOOFD, HOUD OP DAT HOOOOOOFD TE HEBBEN WAAAAAAHH!!
- Gevallen Jas. Opstaan, aankleden, niet doodgaan, pagina 53.

Ook haar colomns over het maken van een dagelijkse to-do-list (pag. 65) en haar facinatie met overlijdensberichten (pag. 135) waren herkenbaar. Het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben met rare facinatie en bezigheden.

Volgens mij is er in de verzameling columns van Hanna Bervoets voor elke lezer wel iets herkenbaars te vinden. Bervoets is in haar boek open, hilarisch en verfrissend. Natuurlijk zullen niet alle columns voor iedereen nieuw zijn, ze verschenen eerder in Volkskrant Magazine, maar deze bundel is het kopen meer dan waard.

De columns van schrijfster Hanna Bervoets (1984) zorgen wekelijks voor beroering bij lezers van Volkskrant Magazine; haar romans veroveren een steeds groter publiek. Na het met de Opzij Litertuurprijs bekroonde Lieve Celine brak ze als romancier definitief door met de bejubelde bestseller Alles wat er was.

Titel: Opstaan, aankleden, niet doodgaan
Door: Hanna Bervoets
Omvang: 234 pag.
ISBN: 97890 254 41869

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wat ga jij doen na je eindexamen?
Op examenreis natuurlijk!
(40%)
Alleen maar chillen
(40%)
Werken
(20%)
Totaal aantal stemmen: 5
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...