Werkloosheid jongeren toegenomen

Gepubliceerd op: 22-07-2014

NIEUWS - De werkloosheid onder jongeren die pas hun diploma hebben of voortijdig van school zijn gegaan is weer toegenomen. De economische crisis doet zich nog steeds gelden op alle onderwijsniveaus, van vmbo tot universiteit.

Het is de laatste vijf jaar steeds lastiger geworden om een baan te vinden, zeker één op het eigen opleidingsniveau. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde rapport 'Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2013' van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Het ROA voert jaarlijks een onderzoek uit onder schoolverlaters. Daarvoor hebben de onderzoekers afgestudeerden en voortijdig schoolverlaters eind vorig jaar ondervraagd over hun intrede op de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat onder de afgestudeerde mbo'ers, niveau Beroepsopleidende Leerweg (BOL), de werkloosheid sinds 2008 is verdrievoudigd. Zeventien procent was eind 2013 werkloos. Onder de afgestudeerden van het HBO en het WO zat tien procent zonder werk. Voor beide groepen was dat vijf jaar geleden nog vier procent.

Een op de vier afgestudeerden heeft een baan beneden zijn of haar opleidingsniveau. Onder de jongeren die zonder startkwalificatie de arbeidsmarkt betraden was de werkloosheid zelfs dertig procent. Mensen die werk vinden krijgen vaak een tijdelijke (deeltijd) aanstelling. Een derde van de voortijdig schoolverlaters gaat na anderhalf jaar weer terug de schoolbanken in. Onder vmbo'ers is dat zelfs meer dan de helft.

Bron: Nationale onderwijsgids


LEES OOK

- Tips bij het vinden van een baan
- Solliciteren

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Jorn is bij één van ‘s werelds meest energie efficiënte energiecentrales MET een skipiste op het dak. Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!In de bouw- en...Lees blog post
Wordt er iemand in jouw klas gepest?
Ja
(56%)
Nee
(44%)
Totaal aantal stemmen: 77
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...