Vanaf 2017 geen lotingstudies meer

Gepubliceerd op: 01-09-2014

NIEUWS - De loting voor populaire studies wordt in 2017 afgeschaft. Als student word je vanaf 2017 geselecteerd op basis van een aantal kwaliteiten, waardoor volgens minister Bussemaker van onderwijs de kans groter is dat de juiste student op de juiste plek komt.

Bij de nieuwe, decentrale selectie wordt er gekeken naar eerdere onderwijsprestaties, persoonlijkheidskenmerken en motivatie van de student. Bij de centrale loting golden alleen de eindexamencijfers als criterium. Volgens minister Bussemaker is dat niet genoeg, omdat het succes van een studie afhangt van meer factoren dan alleen de prestaties op de middelbare school.

Landelijke regels

Voor de selectie worden enkele landelijke regels vastgelegd. Zo mag je als student in een jaar aan maximaal twee numerusfixusopleidingen meedoen met de selectieprocedure. Dat kan ook dezelfde opleiding zijn op twee verschillende instellingen. Echter, voor Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde mag je maar op één instelling meedoen met de selectieprocedure. Voor deze opleidingen schrijven zich structureel veel meer kandidaten in dan er plaatsen zijn. Studenten mogen in totaal maximaal drie keer meedoen aan een selectieprocedure voor een opleiding.

Hoewel de selectie voor populaire studies straks per onderwijsinstelling geregeld wordt, komt er wel een landelijke deadline waarop studenten zich moeten hebben aangemeld voor zo’n studie: 15 januari. Aanmelders horen uiterlijk drie maanden later of ze zijn aangenomen.

Vorig jaar hebben zich ruim 56.000 studenten aangemeld voor een lotingstudie, zoals bijvoorbeeld Geneeskunde, Criminologie en Rechtsgeleerdheid. Dat is bijna een derde van alle studenten die in 2013 in het hoger onderwijs begonnen.

Achter de cijfers
Scholierenorganisatie LAKS is enthousiast over de nieuwe selectiemethode. “Eindelijk wordt er gekeken naar de persoon achter de cijfers”, zegt een woordvoerder. Het LAKS is niet bang dat middelbare scholieren straks minder gemotiveerd worden om hoge cijfers te halen, omdat de cijfers een rol blijven spelen in de selectie.

Bron: Rijksoverheid

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Pien legt stap voor stap uit hoe je je eigen raam tekening kunt maken! Pien is de beste etaleur van Nederland, ze doet in december mee aan het EK voor beroepen in Zweden.Heb jij ook skills en zit je op het Mbo? Laat je docent weten dat je mee wilt doen...Lees blog post
Wordt er iemand in jouw klas gepest?
Ja
(56%)
Nee
(44%)
Totaal aantal stemmen: 77
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...