11

Slim leren

Gepubliceerd op: 06-08-2013

Heb je moeite met het leren van toetsstof? Of denk je dat het nog beter kan? Met deze leertips pak je het überslim aan!

1. Begin op tijd
Dat is het allerbelangrijkste en tegelijkertijd ook het moeilijkst. Natuurlijk weet je het. Maar ja, eerst even kort je mail checken en dan begin je – zeg je tegen jezelf. Oh, en ook nog even een aflevering van je favoriete serie kijken, zodat je met een goed humeur kunt beginnen. Stop! Hier is duidelijk iemand aan het SOGgen, het vertonen van Studie Ontwijkend Gedrag. Ga éérst leren, want msn’en zonder schuldgevoel is veel leuker. 

2. Planning
Op tijd beginnen betekent ook plannen. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat je van vijf keer twee uur zwoegen veel meer leert dan tien uur achterelkaar. Dus het is handig om je examenstof over meerdere dagen uit te smeren. Doe twee uurtjes bio, dan twee uurtjes Frans.

3. Pauzes
Zorg voor genoeg pauzes. Vijftig minuten studeren met tien minuten rust schijnt de ideale verhouding te zijn. Als je langer dan een uur aaneen studeert, nemen je hersens veel minder info op, dus dat is totaal niet effectief. Raar maar waar: als je meer pauze neemt, ben je eerder klaar! Ga tijdens zo’n break ook echt even lekker weg uit je kamer, zodat je helemaal uit je leeromgeving bent. En als je het echt helemaal hebt gehad: ga sporten.

4. Herhaling
Tijdens je planning moet je tijd reserveren voor herhaling. Waarom? Je hebt een korte- en langetermijngeheugen. Als je stof moet onthouden tot aan je examens, heb je het langetermijngeheugen nodig. Na één keer leren komt daar maar twintig procent van de informatie terecht. Als je herhaalt, kan dat wel tachtig procent worden.

5. Varieer
Alleen lezen is niet genoeg. Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe beter je leert (en hoe sneller je klaar bent. Als je een tekst alleen leest, onthoud je zo'n dertig procent. Maar als je ook een samenvatting maakt en de informatie hoort, kom je al tot zeventig procent. Varieer
in je leergedrag: lees, overhoor, vat samen en oefen oude toetsen. 

 
11

Reacties

Anoniem zegt:

30/11/2010 om 11:13

Moeilijk om vroeg te beginnen als de je weken vantevoren ook nog 20 andere proefwerken hebt, en ook nog huiswerk, brieven, verslagen etc. moet maken..

Anoniem zegt:

26/11/2010 om 18:19

Ja, goede tips idd, maar zoooo niet makkelijk om uit te voeren in de praktijk...

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 21:32

iedereen weet het idd al, maar niet iedereen past het ook daadwerkelijk toe, daar hoor ik dus bij :$

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 21:10

Over het algemeen de standaart leertips, die iedere scholier wel weet. Ik had toch meer een nuttig artikel verwacht, bijvoorbeeld over snellezen waardoor je in een kortere tijd meer informatie opneemt of over mindmapping, want een van de beste studiemethodes blijkt te zijn..

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 21:02

De bovenstaande tips kloppen volledig, zijn alleen weinig vernieuwend. Dat is jammer gezien het feit dat er genoeg nieuwe wetenswaardigheden zijn over leren en hoe dit aan te pakken. Helaas merk ik hier niet alleen vrij weinig van op dit soort websites maar ook op school. Er lijkt geen ontwikkeling meer te zijn in het onderwijs en dit in samenwerking met de alsmaar groeiende eisen leidt mijn inziens tot de grote problemen met het niveau van het onderwijs.

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 20:43

De bovenstaande informatie klopt helemaal, maar is niet helemaal up to date.
Dit merk ik niet alleen op dit soort websites maar eveneens op school. Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar leren en hoe dit te aan te pakken. Uit deze onderzoeken blijkt dat leren het best en het snelst gaat dmv associaties, zie concept- en mindmapping. Helaas wordt van deze kennis praktisch geen gebruik gemaakt, overal moet groei zijn want stilstaan wordt gezien als iets negatiefs.
Waarom dan niet in het onderwijs?! In het onderwijs ontwikkelen blijkbaar alleen de eisen en niet het niveau van leageven en op deze manier zullen we andere landen nooit meer bijblijven.

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 18:04

zeer nuttig.........

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 16:13

het is erg leuk om te weten

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 16:02

Inderdaad, iedere idioot kan dit zelf bedenken, maar het daadwerkelijk uitvoeren en een goed cijfer halen is een ander verhaal.

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 12:38

Dit weet iedereen die een tijdje op school heeft gezeten

Anoniem zegt:

25/11/2010 om 10:12

bedankt, dit is erg interessant

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket?  Zonder chauffeur geen pakketjes. Ben je bijna klaar met je vmbo? Ga aan de slag als chauffeur en haal tegelijk je mbo-diploma. Vier dagen werken, één dag school, ruim € 5.000,- korting op je...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...