Nieuwe leenstelsel onduidelijk

Gepubliceerd op: 02-06-2015

Onduidelijkheid over leenmogelijkheden, terugbetalen van de studieschuld, de studenten-OV-chipkaart en het switchen van studie: studenten willen nog veel weten over het nieuwe stelsel. Dit blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek dat eind juni verschijnt.

Wat verandert er precies?
De basisbeurs in het hoger onderwijs van ongeveer 280 euro (voor uitwonenden; 103 euro voor thuiswonenden) wordt afgeschaft. Ook studenten die nu in hun bachelorfase zitten krijgen daarmee te maken, zij verliezen de basisbeurs wanneer ze aan een master beginnen. Studenten mogen meer gaan lenen om het verlies aan basisbeurs te compenseren. Terugbetalen mag in 35 jaar, in plaats van 15 jaar. Voor mbo’ers verandert de studiefinanciering niet. De aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen wordt wat verhoogd en gelijkgetrokken voor uit- en thuiswonenden.

Nog veel vragen
De regels en voorwaarden rondom de veranderingen van het leenstelsel roept bij 15 procent van de studenten vragen op, zoals krijg ik nog een studenten-OV-chipkaart? Hoe weet ik of ik in het oude of nieuwe stelsel val? En wat betekent het financieel als ik nu wissel van studie? Het Nibud is van mening dat alle studenten en ouders zo goed mogelijk op de hoogte moeten zijn van alle regels en voorwaarden en heeft daarom de 'Geldwijzer Studenten' vernieuwd. Hierin gaat Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in op alle regelingen en voorwaarden.

Volgens Nibud gaan studenten zich door de afschaffing van de basisbeurs genoodzaakt voelen om te lenen. Hierdoor zal de gemiddelde studieschuld hoger worden. Het Nibud adviseert studenten om bewuste en verantwoorde keuzes te maken als het gaat over het lenen. Ook een goede begroting is van groot belang.

Kijk voor meer informatie over geldzaken tijdens de studie op de website van Nibud.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket?  Zonder chauffeur geen pakketjes. Ben je bijna klaar met je vmbo? Ga aan de slag als chauffeur en haal tegelijk je mbo-diploma. Vier dagen werken, één dag school, ruim € 5.000,- korting op je...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...