Studentenverenigingen

Gepubliceerd op: 22-06-2011

Een nieuwe uitdaging, een nieuwe opleiding, een nieuwe stad en vooral heel veel nieuwe indrukken. Om al deze nieuwe ervaringen te kunnen delen met anderen kiezen veel studenten er voor om lid te worden van een studentenvereniging.

Verschillende soorten verenigingen

Elke stad kent wel een aantal studentenverenigingen. Er kunnen echter grote verschillen tussen deze verenigingen bestaan. Een van de belangrijkste verschillen is de mate waarin je geacht wordt deel te nemen aan activiteiten. Ga dus altijd even na voordat je je aanmeldt of de vereniging wel bij je past. Vaak wordt er tijdens de introductieweek van je opleiding ook aandacht besteed aan de verschillende studentenverenigingen in jouw studentenstad.

Borrels, netwerken en gezelligheid

* Ken je nog niemand in je nieuwe woonplaats en houd je wel van een beetje gezelligheid? Dan kan lid worden van een studentenvereniging je helpen om nieuwe mensen te leren kennen. 
* Studentenverenigingen organiseren vaak gezellige activiteiten zoals borrels, vakanties en bijeenkomsten. 
* Doordat je veel nieuwe mensen leert kennen, zul je een groot netwerk opbouwen. Dit netwerk kan een aantal jaren later goed van pas komen tijdens je zoektocht naar een baan. 
*  Ook kun je er voor kiezen om tijdens je lidmaatschap een functie te bekleden in het bestuur of deel te nemen aan commissies. Naast de ervaring die je hierdoor opdoet, kun je deze functie ook nog een mooi plekje geven op je CV.  

Elke woensdag borrelavond?

* Houd je niet van verplichtingen? Bij een aantal studentenvereniging gaat men er vanuit dat je wekelijks langskomt en deelneemt aan alle activiteiten. 
* Denk je niet al te veel geld te kunnen besteden per maand? Houd er rekening mee dat het verenigingsleven redelijk duur kan zijn.

Let op: deze opmerkingen kunnen per vereniging verschillen.

Zingen, niet douchen en corvee

Om lid te mogen worden van een vereniging is het bij een aantal verenigingen verplicht om tijdens de introductieweek een ontgroening te ondergaan. Tijdens deze ontgroening moet je meestal een aantal minder leuke activiteiten doorstaan. Niet alle Nederlandse studentenverenigingen kennen overigens een ontgroening. Er bestaan ook verengingen die een vrijwillige introductieweek organiseren of verenigingen die helemaal geen ontgroening of introductieweek kennen.

Studievereniging

Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van een studievereniging, in sommige gevallen faculteitsvereniging genoemd. Een studievereniging is een vereniging van studenten die dezelfde studie of afstudeerrichting volgen, of van studenten die aan dezelfde faculteit studeren. Naast activiteiten die betrekking hebben op je studie, zullen er meestal ook feestjes en/of gezellige activiteiten worden georganiseerd. 

Lesje studententaal

Klik hier om de taal der student te leren kennen.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket?  Zonder chauffeur geen pakketjes. Ben je bijna klaar met je vmbo? Ga aan de slag als chauffeur en haal tegelijk je mbo-diploma. Vier dagen werken, één dag school, ruim € 5.000,- korting op je...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...