Toelatingseisen opleidingen

Gepubliceerd op: 17-07-2014

Vanaf 2014 moeten studenten zich uiterlijk op 1 mei aanmelden voor een studie. Zoals je misschien in de media wel opgemerkt hebt, zijn de toelatingseisen voor opleidingen aangescherpt.

Als je over het juiste diploma beschikt, heb je in principe toelatingsrecht tot het hoger onderwijs. Zo kunnen leerlingen met een diploma mbo-4 of havo naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Leerlingen met een vwo-diploma of een hbo-propedeuse kunnen ook voor een studie aan een universiteit kiezen. In sommige gevallen is er sprake van een selectie. Deze selectie moet ervoor zorgen dat de juiste student op de juiste plek terechtkomt. Soms voldoe je niet aan de toelatingseisen, omdat je profiel niet aansluit. Dat kun je bijspijkeren of aantonen dat je wel over de vereiste kennis beschikt.

Selectie vindt plaats in drie situaties:

 

  • Populaire opleidingen (numerus fixus) Zijn opleidingen zo populair dat te veel studenten zich aanmelden? Dan worden studenten geselecteerd, aan de poort of via loting. 
  • Kleinschalige en intensieve opleidingen Sommige opleidingen hebben zulke bijzondere eigenschappen, dat selectie nodig is. Zoals de university colleges. 
  • Opleidingen met aanvullende eisen Voor sommige opleidingen zijn specifieke vaardigheden, kennis of aanleg nodig, zoals de kunstopleidingen. Daarvoor gelden aanvullende eisen.

 

Lotingsprocedure
Er is geen centrale lotingsprocedure bij numerusfixusopleidingen meer, zoals bij de opleiding geneeskunde. Opleidingen gaan zelf studenten selecteren zodat er een betere match ontstaat tussen student en opleiding. Het is nog niet bekend wanneer de lotingsprocedure precies verdwijnt.

Van opleiding wisselen
Mocht je uiteindelijk toch van studie willen wisselen voordat je daadwerkelijk gestart bent, dan kan dit tot 1 september. Dit recht (het toelatingsrecht) is niet geldig voor studenten die zich na 1 mei voor het eerst aanmelden voor een studie. Voor studenten die zich te laat hebben aangemeld, beslist de opleiding over toelating.

Bron: Rijksoverheid

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket?  Zonder chauffeur geen pakketjes. Ben je bijna klaar met je vmbo? Ga aan de slag als chauffeur en haal tegelijk je mbo-diploma. Vier dagen werken, één dag school, ruim € 5.000,- korting op je...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...