Bindend Studieadvies

Gepubliceerd op: 16-07-2014

REGELS ROND HET BSA - Steeds meer opleidingen kennen een bindend studieadvies (BSA). Als je te weinig studiepunten haalt in het eerste jaar, kun je te horen krijgen dat je met je studie moet stoppen. Je krijgt dan een negatief bindend studieadvies. Wanneer je te weinig studiepunten hebt gehaald door bijzondere omstandigheden als een overlijden of een ziekte, gelden er andere regels.

Voorwaarden BSA
De universiteit of hogeschool moet bij een bindend studieadvies met een aantal zaken rekening houden:

  • de student moet gedurende de studie voldoende studiebegeleiding door de studentendecaan krijgen
  • Na het eerste semester moet de student een waarschuwing ontvangen dat er bij onvoldoende verbetering van de resultaten, je een negatief studieadvies zult krijgen.
  • Je hebt altijd het recht om gehoord te worden door de examencommissie wanneer een studentendecaan heeft aangekondigd dat je een negatief studieadvies krijgt.

In de onderwijs- en examenregeling (OER) of de studiegids van jouw opleiding vind je alle regels die gelden bij het uitbrengen van een BSA.

Experiment met bindend studieadvies na 1e jaar
Als je in het 1e jaar onvoldoende presteert, dan krijgt je een bindend negatief studieadvies. Je mag niet verder studeren. Vanaf het studiejaar 2014-2015 kunnen hogescholen en universiteiten ook experimenteren met negatieve studieadviezen na de propedeuse.

  • Ze mogen in het 2e jaar een negatief studieadvies geven.
  • In het 3e studiejaar van een hbo-opleiding kan alleen een gedeeltelijke bindende afwijzing gegeven worden.
  • In het laatste studiejaar van een opleiding kan geen bindend negatief studieadvies meer gegeven worden. Dit is in het 3e jaar van het wo en in het 4e jaar van het hbo.


De instellingen die meedoen mogen zelf bepalen hoe ze dat doen. Ze kunnen bijvoorbeeld studenten wegsturen of uitsluiten van bepaalde vakken of de geldigheid van tentamens inkorten. Een beperkt aantal instellingen doet mee aan dit experiment.

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl/wat-is-het-bindend-studieadvies

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket?  Zonder chauffeur geen pakketjes. Ben je bijna klaar met je vmbo? Ga aan de slag als chauffeur en haal tegelijk je mbo-diploma. Vier dagen werken, één dag school, ruim € 5.000,- korting op je...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...