Hoe ga je de studie betalen?

Gepubliceerd op: 17-12-2013

Studeren kost geld. Je ouders dragen wellicht bij in je maandelijkse kosten en je hebt misschien een bijbaantje, maar daarmee red je het meestal niet. Hoe kun je je studie bekostigen?

Vanuit het idee dat je met een studie in het hoger onderwijs investeert in jezelf, wil het kabinet dat studenten meer meebetalen aan hun studiefinanciering. Het kabinet wil minder geld in studiefinanciering steken om meer te kunnen investeren in het hoger onderwijs zelf. Hoger opgeleiden verdienen gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel als iemand met een mbo-opleiding. Daarom vindt het kabinet het rechtvaardig om van deze studenten een hogere eigen bijdrage te vragen.

Nu krijgen uitwonende studenten nog een basisbeurs van € 272,46 per maand en thuiswonenden € 97,85 maar dit gaat veranderen. De basisbeurs gaat verdwijnen. De nieuwe regels gaan hoogstwaarschijnlijk vanaf september 2015 in. Om het studeren toegankelijk te houden, wordt voorgesteld een sociaal leenstelsel in te voeren. Daarnaast blijft de aanvullende beurs bestaan. Dat betekent maximaal € 250 per maand voor kinderen van ouders met een inkomen van maximaal € 46.000.

Studenten lenen sociaal
Studenten die niet meer in aanmerking komen voor de basisbeurs kunnen het bedrag wel lenen. Deze lening moet je na je studie terugbetalen, met rente. Als je na je studie problemen hebt met het aflossen van je studieschuld, dan kan DUO daar op verschillende manieren rekening mee houden. Meer informatie is te vinden bij www.duo.nl.

Studenten die onder de nieuwe regeling vallen mogen 20 jaar over de afbetaling van een eventuele schuld doen. Doordat de terugbetaalperiode langer wordt, is het maandelijkse bedrag dat je moet aflossen lager. Op deze manier wil de overheid studenten tegemoetkomen die wellicht door de wijzigingen van de studiefinanciering, meer moeten gaan lenen om hun studie te kunnen betalen. Vervroegd aflossen blijft daarbij altijd een mogelijkheid.

Studiekeuze nog belangrijker
De invoering van het sociaal leenstelsel zorgt ervoor dat een bewuste studiekeuze nog belangrijker wordt. Nu komt het nog te vaak voor dat een student zich inschrijft voor een opleiding zonder goed te weten waar hij aan begint. Met een verkeerde keuze moet hij van studie wisselen of volledig stoppen met studeren. Om bewuster te kunnen kiezen moeten studenten meer inzicht krijgen in de opleiding waar zij zich voor inschrijven. Dat kan bijvoorbeeld met een proefcollege of een studiekeuzegesprek bij een universiteit of hogeschool.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket?  Zonder chauffeur geen pakketjes. Ben je bijna klaar met je vmbo? Ga aan de slag als chauffeur en haal tegelijk je mbo-diploma. Vier dagen werken, één dag school, ruim € 5.000,- korting op je...Lees blog post
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket?  Zonder chauffeur geen pakketjes. Ben je bijna klaar met je vmbo? Ga aan de slag als chauffeur en haal tegelijk je mbo-diploma. Vier dagen werken, één dag school, ruim € 5.000,- korting op je...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...