3

Studiekeuze Opdrachten vmbo

Gepubliceerd op: 14-04-2010

Zo tegen het einde van het voortgezet onderwijs kom je voor een spannende, maar lastige taak te staan: het kiezen van een vervolgstudie. In Nederland zijn er ontzettend veel opleidingen op mbo-, hbo- en wo-niveau. Sommige leerlingen weten precies wat voor studie ze willen gaan doen en zelfs ook al wat ze later willen worden. Maar er zijn waarschijnlijk meer scholieren die nog geen idee hebben van wat ze willen studeren of welk beroep ze willen kiezen. Voor deze laatste groep zijn er de Studiekeuze Opdrachten.

Door het maken van deze opdrachten krijg je een beter inzicht in wat jouw kwaliteiten zijn en waar je voorkeur naar uitgaat. Zo wordt het maken van een studiekeuze wat overzichtelijker. Er zijn Studiekeuze Opdrachten voor vmbo'ers en voor havisten/vwo'ers. Weet jij nog niet wat je wilt gaan studeren? Maak dan de Studiekeuze Opdrachten.

De Studiekeuze Opdrachten zijn vooral gericht op het maken van de keuze voor een opleiding. Het maken van je studiekeuze doe je niet in één gesprekje met je decaan, door het maken van een test of met een uurtje werken met het Studie Keuze Programma op Schoolweb.nl.

Eén methode die voor iedereen werkt, is er niet. Het is vooral belangrijk dat je er de tijd voor neemt. Dat is niet hetzelfde als je keuze uitstellen. Met 'de tijd nemen' wordt het volgende bedoeld:

Bekijk de wereld om je heen regelmatig door een 'beroepskeuzebril'. Probeer steeds met het onderwerp studiekeuze bezig te zijn.

 

Ga eens na van hoeveel kanten je dagelijks informatie krijgt. De lijst is eindeloos, maar hier volgen een paar voorbeelden:

 • radio
 • televisie
 • kranten
 • tijdschriften
 • internet
 • in gesprekken met:
  - vrienden
  - je ouders en familie
  - leraren
  - onbekenden
 • dingen die je ziet als je:
  - over straat fietst
  - tijdens de les naar buiten kijkt
  - op het strand ligt
  - boodschappen doet
 • enzovoorts


Veel informatie gaat het ene oor in, het andere oor uit. Andere informatie onthoud je een uur, een dag of een week. Weer andere informatie onthoud je voor de rest van je leven. Welke informatie je het langst onthoudt of het eerst vergeet, is voor iedereen verschillend. Dat heeft met jouw persoonlijke interesses te maken. Jouw persoonlijke interesses bepalen voor een groot deel ook je studiekeuze. Je kunt je interesses voor alledaagse dingen koppelen aan je interesses voor opleidingen en beroepen. Daarbij helpen deze Studiekeuze Opdrachten je.

 

Aan de slag

Wat moet je doen en hoe kun je gebruikmaken van TKMST .nl?
Zet je 'beroepskeuzebril' op. Bij alle informatie die je krijgt vraag je je af:

 • Vind ik dit interessant? (De onderwerpen die je onthoudt, zijn vaak de dingen die je interessant vindt.)

 • Welke opleiding of welk beroep heeft hiermee te maken?

 • Wat houdt de opleiding of dit beroep in? (Zoek in het Studie Keuze Programma op TKMST.nl.)

 • Vind ik deze opleiding of dit beroep interessant?

 

Hoe gebruik je het Studie Keuze Programma?

Dit kan op twee manieren:

1. Als systeem om ideeën op te doen.

Je kunt het Studie Keuze Programma zien als een kast vol informatie over opleidingen en beroepen, alles netjes geordend en opgestapeld op verschillende planken. Bij alles wat je uit de kast haalt, maak je keuzes die iets zeggen over jou en jouw interesses. Het brengt je op ideeën. De Studiekeuze Opdrachten helpen je te ontdekken waar je interesses liggen en hoe je extra informatie kunt vinden over opleidingen en beroepen die jij interessant vindt.

 

2. Als systeem om informatie te verzamelen over jouw ideeën over je studiekeuze.

Stel: je merkt dat je informatie over gezonde voeding interessant vindt. In het Studie Keuze Programma zie je dat het beroep van voedingsdeskundige aansluit bij de mbo-opleiding voedingsassistent op niveau 2 en dieetkok op niveau 4. Vervolgens vind je de instellingen die deze opleidingen verzorgen en wanneer zij open dagen organiseren. Via het Studie Keuze Programma vraag je de brochures aan en selecteer je een aantal voorlichtingsdagen die je wilt bezoeken.

 

Tot slot

Deze Studie Keuze Opdrachten zijn bedoeld om ideeën op te doen en die ideeën te ordenen. Er zijn nog veel meer manieren om dat te doen. Misschien gebruikt jouw school een andere methode, bijvoorbeeld ‘Keuzebegeleiding’. Gebruik methodes door elkaar en voer dezelfde opdrachten op verschillende momenten meerdere keren uit.

 

Veel succes met je studiekeuze!

Opdracht 1
Opdracht 2
Opdracht 3
Opdracht 4
Opdracht 5

 

Reacties

Anoniem zegt:

05/03/2012 om 11:16

Goede tekst ik heb veel geleerd over wat ik met mijn vervolgstudie moet doen.

Anoniem zegt:

07/12/2010 om 12:46

looooooooooool

Anoniem zegt:

07/12/2010 om 12:45

lol

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door Tamar
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in Utrecht
Schrijvenschrijvenschrijven. De laatste maanden van mijn stage zijn begonnen. De laatste experimenten staan in de planning, maar ik ben vooral druk bezig met het schrijven van mijn stageverslag. Mooie weergave van de resultaten, duidelijke beschrijvingen...Lees blog post
Geschreven door Tamar
Niveau Wetenschappelijk onderwijs
Woont in Utrecht
Schrijvenschrijvenschrijven. De laatste maanden van mijn stage zijn begonnen. De laatste experimenten staan in de planning, maar ik ben vooral druk bezig met het schrijven van mijn stageverslag. Mooie weergave van de resultaten, duidelijke beschrijvingen...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...