Taalwetenschap

WO Bachelor

Algemene informatie

Deze opleiding richt zich op het bestuderen van algemene principes die ten grondslag liggen aan taal en taalgebruik: hoe taal in elkaar zit, wat mensen met taal doen, welke invloed de taal heeft op mensen zelf en welke problemen er ontstaan met taal en door taal. Behalve aan de vorm en structuur van taal besteed je aandacht aan de betekenis van taal (semantiek), taalverwerving en taalverandering.

Je kunt verschillende richtingen uit met deze studie. Bij fonetiek ligt de nadruk op de bestudering van de spraakketen. Dat wil zeggen: de productie van spraak door de spreker, de akoestische vorm van spraak (dus geluidstrillingen), de waarneming ervan, en vervolgens het verstaan van die spraak door de luisteraar. Naast de taalkundige invalshoek is er ook aandacht voor de signaaltechnische kant van spraak en de psychologische en fysiologische aspecten van spraakproductie en spraakontvangst. Het doel van de fonetiek is om te ontdekken hoe alle facetten rondom spraak samenhangen zodat je inzicht krijgt in de wijze waarop spraak wordt gerealiseerd in het primaire systeem van taalgebruik.

Bij Lexicologie ligt de nadruk expliciet op de woordenschat van een taal. Verschillende gebruiksmogelijkheden van een woordenschat, geven ook de verschillende richtingen aan die je met deze studie kunt volgen.

Toelatingseisen

Vwo-profielen: C&M, E&M, N&G, N&T

Toekomstmogelijkheden

Je vindt afgestudeerden voornamelijk bij organisaties en instellingen die zich met taal of taalproblemen bezighouden. Bijvoorbeeld bij de School Advies Dienst, waar mensen tweede-taalprogramma's ontwerpen, of bij afasieklinieken. Ook is er werk voor taalwetenschappers bij technische- en computerbedrijven waar men taalverwerkende en taalproducerende computers ontwikkelt.

Er zijn mogelijkheden om na de studie verder te gaan in de wetenschap als Assistent in Opleiding, als medewerker aan een onderzoeksproject of als (tijdelijk) docent.

Duur

Deze opleiding duurt 3 jaar.

Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (5)
Steden (5)
StadLand
AmsterdamNederland
GroningenNederland
LeidenNederland
NijmegenNederland
UtrechtNederland
Opleidingen (4)
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (3)
BeroepSector
CorrectorCommunicatie/Reclame/Informatie/Documentatie
ScenarioschrijverGrafisch/ Vormgeving/Kunst
TaalkundigeOnderwijs en Wetenschappen

Informatie over
Taalwetenschap

Bij welke instellingen kun je Taalwetenschap volgen?

(6) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Taalwetenschap?

(5) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Taalwetenschap volgen?

(5) steden gevonden

Welke aansluitende opleidingen kun je volgen?

(4) opleiding gevonden

Wat kun je worden met Taalwetenschap?

(3) beroepen gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...