Psychologie

WO Master

Algemene informatie

In deze masteropleiding krijg je de gelegenheid je kennis en vaardigheden in één van de vakgebieden van de psychologie uit te breiden. Je houdt je bezig met de kritische studie van theorie en praktijk van het menselijk gedrag, de algemene kenmerken en de verschillen, individueel en groepsgedrag, normaal gedrag en hoe het mis kan gaan. Afhankelijk van je interesse, kun je je concentreren op klinische of neurologische psychologie, ontwikkelingspsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie, gedragsstoornissen, sociale psychologie, psychopathologie, etc. Je wordt ingewijd in de nieuwste theorieën en in methoden en technieken van psychologisch onderzoek. Daarnaast kun je ook zelfstandig een onderzoek opzetten en uitvoeren.

Gezondheidspsychologie

In dit masterprogramma houd je je bezig met de interactie tussen psychische, lichamelijke en sociale factoren bij gezondheid en ziekte. Je leert diagnostische instrumenten kennen waarmee je assessments kunt uitvoeren en je leert hoe je interventieprogramma’s kunt opzetten, uitvoeren en evalueren.

Kinder- en jeugdpsychologie

In dit programma bestudeer je de menselijke ontwikkeling tijdens de kinder- en jeugdperiode. Je houdt je bezig met normale en problematische ontwikkelingsprocessen, waarbij je vooral aandacht besteedt aan de systematische veranderingen in de levensloop van het individu en de sociale context van de ontwikkelingsprocessen. Je leert methoden en technieken kennen om afwijkende ontwikkeling te diagnosticeren en bij te sturen.

Klinische psychologie

In dit masterprogramma leer je om te gaan met de psychische gezondheidsaspecten van depressiviteit en rouw- en traumaverwerking. Je doet psychotherapeutische basiskennis en vaardigheden op en je leert verschillende therapieën kennen, zoals gedragstherapie of cognitieve therapie.

Neuropsychologie

In dit masterprogramma verdiep je je in neuropsychologische stoornissen bij kinderen, bij neurologische patiënten en bij psychiatrische patiënten. Je leert de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de hersen-gedragrelaties kennen en je doet praktische ervaring op in het diagnosticeren en behandelen van neurologische afwijkingen.

Organisatiepsychologie

Dit masterprogramma concentreert zich op het welbevinden van individuen en groepen in organisaties. Je verdiept je in verschillende deelgebieden van de psychologie. Je leert de praktijk van interventies in organisatie en in groepen kennen. Daarnaast oefen je met coachen en begeleiding en leer je verschillende gesprekstechnieken en interventiemethoden kennen.

Psychologie van arbeid en gezondheid in organisaties

In dit masterprogramma bestudeer je welzijn en gezondheid in de context van het werk. Gebruik makend van kennis en vaardigheden uit de klinische psychologie, gezondheidspsychologie en de arbeids- en organisatiepsychologie probeer je te achterhalen welke factoren in het werk en in de persoon verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en het welbevinden van medewerkers. Belangrijke thema’s zijn kwaliteit van de arbeid, werkstress, arbeidstevredenheid, werkmotivatie, burnout, ziekteverzuim en arbeidsreïntegratie.

Sociale psychologie

Dit masterprogramma gaat over individuen, interpersoonlijke relaties en groepen. Je houdt je bezig met onderwerpen als sociale perceptie en beoordeling, attitudeverandering en overtuiging, automatisme van gedrag, het (dis)functioneren van intieme relaties, rechtvaardigheid in sociale relaties, stereotypen en vooroordelen, agressie en pro-sociaal gedrag. Je leert sociaal-psychologische theorieën en methodes kennen en je leert om deze toe te passen en te toetsen in de praktijk.

Toegepaste cognitieve psychologie

In dit masterprogramma leer je hoe het menselijk brein informatie verwerkt en je leert om deze kennis te vertalen in praktische toepassingen. Kennis van de verwerkingsprocessen in het brein helpt je bijvoorbeeld om reclame- en voorlichtingscampagnes zo te ontwerpen dat de informatie optimaal wordt overgebracht en opgenomen. Je kunt ook denken aan het ontwerpen van ergonomisch verantwoorde producten. Je leert om onderzoeksresultaten te vertalen naar praktijksituaties en creatieve toepassingen.

Toelatingseisen

BA Psychologie

Duur

Deze opleiding duurt 1 jaar.

Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (5)
Steden (7)
StadLand
AmsterdamNederland
BrusselBelgië
GroningenNederland
HeerlenNederland
LeuvenBelgië
MaastrichtNederland
NijmegenNederland
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau

Arbeidsmarkt

 
Percentage schoolverlaters met gunstig oordeel over aansluiting op arbeidsmarkt 67.8%
Percentage schoolverlaters met baan op zijn/haar niveau 60.0%
Percentage schoolverlaters met baan 92.0%

Overige

 
Clusternaam 0
Percentage schoolverlaters met voltijd baan 63.8%
Percentage schoolverlaters met vaste baan 82.1%
Percentage schoolverlaters dat is gaan doorstuderen 5.1%
Arbeidsmarkt Jaar 2011
Arbeidsmarkt Steekproef 552
Bron: SKI database 2013
Beroepen (1)
BeroepSector
PsycholoogSociale gezondheidszorg

Informatie over
Psychologie

Bij welke instellingen kun je Psychologie volgen?

(8) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Psychologie?

(5) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Psychologie volgen?

(7) steden gevonden

Informatie over de kwalititeit van de opleiding Psychologie

Wat kun je worden met Psychologie?

(1) beroepen gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...