Algemene informatie
De masteropleiding Algemene taalwetenschap bied je de gelegenheid je kennis binnen een deelgebied van de taalkunde te vergroten. Je kunt kiezen voor een taaltheoretische of een neurolinguïstische variant. Bij theoretische taalkunde volg je vakken als fonologie, semantiek, syntaxis, lexicologie, taalvariatie en taalverandering. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan grammaticamodellen zoals de generatieve grammatica (in de syntaxis) en de optimaliteitstheorie (in de fonologie). Als je voor de neurolinguïstiek kiest, houd je je vooral bezig met taal- en leesstoornissen. Je bestudeert dan onder andere de psychologische en neurologische aspecten van stoornissen als afasie of dyslexie.
Afstudeerrichtingen
De Rijksuniversiteit Groningen biedt de volgende afstudeerrichtingen:
-Neurolinguïstiek
-Theoretische linguïstiek
Toelatingseisen
De RUG stelt minimaal de volgende toelatingseisen:
Wo
BA algemene taalwetenschap
Toelating met een andere relevante wo-bachelor wordt bepaald door de examencommissie.
Hbo
Informeer voor instroommogelijkheden vanuit een hbo-bachelor bij de instelling.
Toekomstmogelijkheden
Met een afgeronde masteropleiding Algemene taalwetenschap, specialisatie theoretische linguïstiek, kun je een baan vinden in bijvoorbeeld bibliotheken en uitgeverijen, in de IT-sector of in het wetenschappelijk onderzoek.
Met een afgeronde masteropleiding algemene taalwetenschap, specialisatie neurolinguïstiek kun je werk vinden op scholen voor kinderen met taalstoornissen, audiologische centra, revalidatiecentra en onderzoeks- en behandelcentra voor atypische communicatie.
Duur
Deze opleiding duurt 1 jaar.