Geschiedenis (History)

WO Master

Algemene informatie

In de masteropleiding geschiedenis kun je je favoriete onderwerp uit de geschiedenis verder uitdiepen. In algemene modules wordt aandacht besteed aan historiografische en geschiedtheoretische kwesties, aan stromingen binnen de geschiedwetenschap en hun wetenschappelijke uitgangspunten, maar ook aan de manier waarop er met bronnen wordt omgegaan en hoe onderzoeksmateriaal wordt geanalyseerd. Afhankelijk van je specialisatie, houd je je bezig met een specifiek tijdvak uit de geschiedenis, met een (politieke) stroming of met maatschappelijke en culturele fenomenen, of met een bepaalde benadering van het verleden. Daarnaast besteed je aandacht aan de vorm en stijl van verslaglegging, aan de functies van de geschiedwetenschap en de rol die historici spelen in maatschappelijke controverses over historische fenomenen. Elke universiteit heeft haar eigen aandachtsgebieden en specialisaties.

Radboud Universiteit Nijmegen
De RUN kent de volgende specialisaties: oude geschiedenis, middeleeuwse geschiedenis, cultuurgeschiedenis, geschiedenis van het Nederlands katholicisme, politieke geschiedenis, economische & sociale geschiedenis, gendergeschiedenis.

Rijksuniversiteit Groningen
Aan de RUG wordt een doorstroommaster en een onderzoeksmaster aangeboden. De RUG kent de volgende afstudeerrichtingen: geschiedenis van de politieke cultuur, cultuurgeschiedenis, economische & sociale geschiedenis en algemene geschiedenis (gericht op een periode of een geografisch gebied).

Universiteit Leiden
Aan de UL wordt een doorstroommaster en een Engelstalige onderzoeksmaster aangeboden. De UL kent de volgende specialisaties: oude geschiedenis, middeleeuwse geschiedenis, migratiegeschiedenis, geschiedenis van de Europese expansie en globalisering, geschiedenis van politieke cultuur en nationale identiteiten, Amerikaanse geschiedenis, economische geschiedenis, maritieme geschiedenis, militaire geschiedenis.

Universiteit Utrecht
Aan de UU vallen onder deze opleiding de programma’s moderne tijden (de Westerse samenleving vanaf de 1750), vroegmoderne geschiedenis (de moderniseringsfase van de Europese geschiedenis van ca 1350 tot 1850) en het Engelstalige programma comparative history.

Universiteit van Amsterdam
De UvA biedt een doorstroommaster en een onderzoeksmaster aan. De doorstroomvariant kent de volgende trajecten: cultuurgeschiedenis, geschiedenis van de internationale betrekkingen, middeleeuwse geschiedenis, Nederlandse geschiedenis, nieuwste geschiedenis oude geschiedenis, sociale geschiedenis, vroegmoderne geschiedenis. Daarnaast bestaan er de volgende interdisciplinaire trajecten: American studies, Duitsland studies, gouden eeuw, holocaust- en genocidestudies, militaire geschiedenis (krijgswetenschappen).

Vrije Universiteit
De VU kent de volgende specialisaties: oude Geschiedenis, middeleeuwen, nieuwe tijd (1500-1870), nieuwste tijd (1870-nu, inclusief oral-history-methode), niet-westerse geschiedenis (specialisatie op het gebied van Azië en van Afrika mogelijk), economisch-sociale geschiedenis, of global history.

Toelatingseisen

De minimale toelatingseisen die universiteiten stellen, zijn:

Wo
BA geschiedenis
BA met een minor in geschiedenis
BA algemene cultuurwetenschappen
BA kunstgeschiedenis
BA met een major taal-en cultuurstudies, onder voorwaarden
BA letteren
BA sociale wetenschappen
BA Duitse taal & cultuur
BA Europese studies, varian Duits of geschiedenis
BA politicologie
Toelating met een andere wo-bachelor wordt bepaald door een examencommissie.

Hbo
Instroom vanuit een relevante hbo-bacheloropleiding is mogelijk, indien een speciaal hiervoor ontwikkeld schakelprogramma van een jaar wordt gevolgd.

Toekomstmogelijkheden

Met een mastertitel geschiedenis kun je gaan werken bij overheidsinstellingen, bedrijven of internationale instituten. Historici vinden ook regelmatig hun weg in de politiek of de journalistiek. Je kunt na deze master ook een eenjarige educatieve master doen, om een bevoegdheid als eerstegraads docent te krijgen.

Duur

Deze opleiding duurt 1 jaar.
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Steden (7)
StadLand
AmsterdamNederland
AntwerpenBelgië
BrusselBelgië
GroningenNederland
LeuvenBelgië
NijmegenNederland
UtrechtNederland
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau

Arbeidsmarkt

 
Percentage schoolverlaters met gunstig oordeel over aansluiting op arbeidsmarkt 43.4%
Percentage schoolverlaters met baan op zijn/haar niveau 30.1%
Percentage schoolverlaters met baan 84.6%

Overige

 
Clusternaam 0
Percentage schoolverlaters met voltijd baan 44.8%
Percentage schoolverlaters met vaste baan 63.6%
Percentage schoolverlaters dat is gaan doorstuderen 9.8%
Arbeidsmarkt Steekproef 143
Arbeidsmarkt Jaar 2011
Bron: SKI database 2013
Beroepen (4)
BeroepSector
GeschiedkundigeTaal/Cultuur
HistoricusOnderwijs en Wetenschappen
JournalistCommunicatie/Reclame/Informatie/Documentatie
MuseoloogOnderwijs en Wetenschappen

Informatie over
Geschiedenis (History)

Bij welke instellingen kun je Geschiedenis (History) volgen?

(8) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Geschiedenis (History)?

(8) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Geschiedenis (History) volgen?

(7) steden gevonden

Informatie over de kwalititeit van de opleiding Geschiedenis (History)

Wat kun je worden met Geschiedenis (History)?

(4) beroepen gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...