Leraar vo 1e graad godsdienst & levensbeschouwing

WO Master

Algemene informatie

Met een educatieve master kun je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen in een bepaald vakgebied, in dit geval godsdienst & levensbeschouwing. Dat betekent dat je les kunt geven in alle niveaus van het voortgezet onderwijs en in het hoger beroepsonderwijs. Er wordt tijdens de opleiding aandacht besteed aan zowel het verdiepen van vakinhoudelijke kennis als het aanleren van didactische vaardigheden. Het eerste jaar bestaat uit een vakinhoudelijk programma dat wordt verzorgd door de betreffende faculteit. Tijdens het tweede jaar ligt de nadruk vooral op het didactische deel. Je volgt colleges aan een interfacultair instituut en doet kennis op en leert vaardigheden aan die van belang zijn voor het beroep van docent. Je bestudeert aspecten zoals interactie in de klas, omgang met adolescenten en kenmerken van de schoolorganisatie en -cultuur. Om praktijkervaring op te doen, loop je een groot deel van de opleiding stage bij meerdere onderwijsinstellingen.

De opbouw van de opleiding kan per universiteit verschillen. Bij sommige universiteiten duurt de lerarenopleiding slechts 1 jaar, en volg je die nadat je de master in je eigen vakgebied hebt behaald.

Radboud Universiteit

Aan de RU volg je de lerarenopleiding na het behalen van een aan het schoolvak gerelateerde bachelor of master. De eenjarige educatieve master wordt verzorgd door de Radboud Docenten Academie.

Universiteit Leiden

Het didactische deel van het masterprogramma wordt verzorgd door het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing (ICLON). Er zijn verschillende opleidingsroutes mogelijk: je kunt de opleiding volgen als onderdeel van een tweejarige educatieve master of als eenjarige post-universitaire studie (na een wo-opleiding).

Vrije Universiteit Amsterdam

Aan de VU bestaat het masterprogramma uit vijf onderdelen: werkervaring (stage/baan), vakdidactiek, algemene didactiek/pedagogiek, praktijkgericht onderwijsonderzoek en keuzemodulen.

Toelatingseisen

De minimale toelatingseisen die universiteiten stellen, zijn:

Wo
BA Theologie
BA Godsdienstwetenschappen

Hbo
Met een afgeronde lerarenopleiding godsdienst is instroom in principe mogelijk, mits een speciaal hiervoor ontwikkeld schakelprogramma van een jaar wordt gevolgd. Zo’n programma wordt door de meeste universiteiten aangeboden.

Om te worden toegelaten tot een educatieve master, moet je in principe tijdens je bachelor al één of meer onderwijsgeoriënteerde vakken gevolgd hebben. De toelatingseisen kunnen verschillen per instelling. Informeer bij de instelling van je keuze naar de precieze toelatingseisen.

Toekomstmogelijkheden

De meeste afgestudeerden gaan aan het werk als docent godsdienst & levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs. Eventueel kun je doorstromen naar het hbo en de universiteit. De opleiding is ook een goede voorbereiding op andere functies in de educatieve sector.

Duur

Deze opleiding duurt 2 jaar.
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau
Steden (3)
StadLand
AmsterdamNederland
NijmegenNederland
TilburgNederland
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (1)
BeroepSector
Leraar godsdienstOnderwijs en Wetenschappen

Informatie over
Leraar vo 1e graad godsdienst & levensbeschouwing

Bij welke instellingen kun je Leraar vo 1e graad godsdienst & levensbeschouwing volgen?

(4) instellingen gevonden

In welke steden kun je Leraar vo 1e graad godsdienst & levensbeschouwing volgen?

(3) steden gevonden

Wat kun je worden met Leraar vo 1e graad godsdienst & levensbeschouwing?

(1) beroepen gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...