Leraar vo 1e graad Nederlands

WO Master

Algemene informatie

Met een educatieve master kun je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen in een bepaald vakgebied, in dit geval Nederlands. Dat betekent dat je les kunt geven in alle niveaus van het voortgezet onderwijs en in het hoger beroepsonderwijs. Er wordt tijdens de opleiding aandacht besteed aan zowel het verdiepen van vakinhoudelijke kennis als het aanleren van didactische vaardigheden. Het eerste jaar bestaat uit een vakinhoudelijk programma dat wordt verzorgd door de betreffende faculteit. Tijdens het tweede jaar ligt de nadruk vooral op het didactische deel. Je volgt colleges aan een interfacultair instituut en doet kennis op en leert vaardigheden aan die van belang zijn voor het beroep van docent. Je bestudeert aspecten zoals interactie in de klas, omgang met adolescenten en kenmerken van de schoolorganisatie en -cultuur. Om praktijkervaring op te doen, loop je een groot deel van de opleiding stage bij een onderwijsinstelling.

De opbouw van de opleiding kan per universiteit verschillen. Bij sommige universiteiten duurt de lerarenopleiding slechts 1 jaar, en volg je die nadat je de master in je eigen vakgebied hebt behaald. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Radboud Universiteit

Aan de RU volg je de lerarenopleiding na het behalen van een aan het schoolvak gerelateerde bachelor of master. De eenjarige educatieve master wordt verzorgd door de Radboud Docenten Academie.

Rijksuniversiteit Groningen

Het vakinhoudelijke programma wordt verzorgd door de RUG. Het Universitair Onderwijs Centrum Groningen (UOCG) verzorgt het didactische deel.

Universiteit Leiden

Het didactische deel van het masterprogramma wordt verzorgd door het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing (ICLON). Er zijn verschillende opleidingsroutes mogelijk: je kunt de opleiding volgen als onderdeel van een tweejarige educatieve master of als eenjarige post-universitaire studie (na een wo-opleiding).

Universiteit Utrecht

In het eerste jaar studeer je aan de faculteit, in het tweede jaar volg je onderwijs aan het Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden (IVLOS). Er bestaat ook een internationale en tweetalige variant gericht op internationaal en tweetalig onderwijs.

Toelatingseisen

De minimale toelatingseisen die universiteiten stellen, zijn:

Wo
BA Nederlandse taal & cultuur

Hbo
Met een afgeronde lerarenopleiding Nederlands is instroom mogelijk mits een speciaal hiervoor ontwikkeld schakelprogramma van een jaar wordt gevolgd. Zo’n programma wordt door de meeste universiteiten aangeboden.

Om te worden toegelaten tot een educatieve master, moet je in principe tijdens je bachelor al één of meer onderwijsgeoriënteerde vakken gevolgd hebben De toelatingseisen kunnen verschillen per instelling. Informeer bij de instelling van je keuze naar de precieze toelatingseisen.

Toekomstmogelijkheden

De meeste afgestudeerden gaan aan het werk als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs. Eventueel kun je doorstromen naar het hbo en de universiteit. De opleiding is ook een goede voorbereiding op andere functies in de educatieve sector.

Duur

Deze opleiding duurt 2 jaar.
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (2)
OpleidingNiveau
Leraar vo 2e graad NederlandsHBO Bachelor
Nederlandse letterkundeWO Master
Steden (4)
StadLand
AmsterdamNederland
GroningenNederland
NijmegenNederland
TilburgNederland
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau

Arbeidsmarkt

 
Percentage schoolverlaters met gunstig oordeel over aansluiting op arbeidsmarkt 87.9%
Percentage schoolverlaters met baan op zijn/haar niveau 78.8%
Percentage schoolverlaters met baan 93.9%

Overige

 
Clusternaam 0
Percentage schoolverlaters met voltijd baan 66.7%
Percentage schoolverlaters met vaste baan 90.9%
Percentage schoolverlaters dat is gaan doorstuderen 3.0%
Arbeidsmarkt Steekproef 33
Arbeidsmarkt Jaar 2011
Bron: SKI database 2013
Beroepen (2)
BeroepSector
Leraar talenOnderwijs en Wetenschappen
Leraar NederlandsOnderwijs en Wetenschappen

Informatie over
Leraar vo 1e graad Nederlands

Bij welke instellingen kun je Leraar vo 1e graad Nederlands volgen?

(5) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Leraar vo 1e graad Nederlands?

(2) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Leraar vo 1e graad Nederlands volgen?

(4) steden gevonden

Informatie over de kwalititeit van de opleiding Leraar vo 1e graad Nederlands

Wat kun je worden met Leraar vo 1e graad Nederlands?

(2) beroepen gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...