Leraar vo 1e graad geschiedenis

WO Master

Algemene informatie

Met een educatieve master kun je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen in een bepaald vakgebied, in dit geval geschiedenis. Dat betekent dat je les kunt geven in alle niveaus van het voortgezet onderwijs en in het hoger beroepsonderwijs. Er wordt tijdens de opleiding aandacht besteed aan zowel het verdiepen van vakinhoudelijke kennis als het aanleren van didactische vaardigheden. Het eerste jaar bestaat uit een vakinhoudelijk programma dat wordt verzorgd door de betreffende faculteit. Tijdens het tweede jaar ligt de nadruk vooral op het didactische deel. Je volgt colleges aan een interfacultair instituut en doet kennis op en leert vaardigheden aan die van belang zijn voor het beroep van docent. Je bestudeert aspecten zoals interactie in de klas, omgang met adolescenten en kenmerken van de schoolorganisatie en -cultuur. Om praktijkervaring op te doen, loop je een groot deel van de opleiding stage bij één of meerdere onderwijsinstelling. De opbouw van de opleiding kan per universiteit verschillen. Bij sommige universiteiten duurt de lerarenopleiding slechts 1 jaar, en volg je die nadat je de master in je eigen vakgebied hebt behaald.

Radboud Universiteit

Aan de RU volg je de lerarenopleiding na het behalen van een aan het schoolvak gerelateerde bachelor of master. De eenjarige educatieve master wordt verzorgd door de Radboud Docenten Academie.

Rijksuniversiteit Groningen

Het vakinhoudelijke programma wordt verzorgd door de RUG. Het Universitair Onderwijs Centrum Groningen (UOCG) verzorgt het didactische deel.

Universiteit Utrecht

In het eerste jaar studeer je aan de faculteit, in het tweede jaar volg je onderwijs aan het Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden (IVLOS). Er bestaat ook een internationale en tweetalige variant gericht op internationaal en tweetalig onderwijs.

Universiteit van Amsterdam

Het eerste jaar studeer je aan de UvA en het tweede jaar aan het Instituut voor de Lerarenopleiding (ILO). Binnen de master kun je je specialiseren door middel van keuzemodules zoals lesgeven in het hbo, volwasseneneducatie, intercultureel onderwijs, culturele kunstzinnige vorming, leerlingbegeleiding.

Toelatingseisen

De minimale toelatingseisen die universiteiten stellen, zijn:

Wo Bachelor geschiedenis
Hbo Instroom vanuit de hbo-bachelor geschiedenis is in principe mogelijk, mits een speciaal hiervoor ontwikkeld schakelprogramma van een jaar wordt gevolgd. Zo’n programma wordt door de meeste universiteiten aangeboden.

Om te worden toegelaten tot een educatieve master, moet je in principe tijdens je bachelor al één of meer onderwijsgeoriënteerde vakken gevolgd hebben. De toelatingseisen kunnen verschillen per instelling. Informeer bij de instelling van je keuze naar de precieze toelatingseisen.

Toekomstmogelijkheden

De meeste afgestudeerden gaan aan het werk als geschiedenisleraar in het voortgezet onderwijs. Eventueel kun je doorstromen als leraar aan het hbo of de universiteit. De opleiding is ook een goede voorbereiding op andere functies in de educatieve sector.

Duur

Deze opleiding duurt 2 jaar.
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (1)
OpleidingNiveau
MaatschappijgeschiedenisWO Master
Steden (3)
StadLand
AmsterdamNederland
GroningenNederland
NijmegenNederland
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau

Arbeidsmarkt

 
Percentage schoolverlaters met gunstig oordeel over aansluiting op arbeidsmarkt 76.8%
Percentage schoolverlaters met baan op zijn/haar niveau 64.3%
Percentage schoolverlaters met baan 94.6%

Overige

 
Clusternaam 0
Percentage schoolverlaters met voltijd baan 53.6%
Percentage schoolverlaters met vaste baan 87.5%
Percentage schoolverlaters dat is gaan doorstuderen 3.6%
Arbeidsmarkt Steekproef 56
Arbeidsmarkt Jaar 2011
Bron: SKI database 2013
Beroepen (2)
BeroepSector
Leraar GeschiedenisOnderwijs en Wetenschappen
GeschiedkundigeTaal/Cultuur

Informatie over
Leraar vo 1e graad geschiedenis

Bij welke instellingen kun je Leraar vo 1e graad geschiedenis volgen?

(3) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Leraar vo 1e graad geschiedenis?

(1) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Leraar vo 1e graad geschiedenis volgen?

(3) steden gevonden

Informatie over de kwalititeit van de opleiding Leraar vo 1e graad geschiedenis

Wat kun je worden met Leraar vo 1e graad geschiedenis?

(2) beroepen gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...