Archeologie

HBO Bachelor

Algemene informatie

Ben jij zo'n onderzoeker die ook wel van een beetje avontuur in de buitenlucht houdt? Lijkt het je leuk om in de modder en klei naar resten uit het verleden te speuren? Dan is de hbo-opleiding Arhceologie misschien wel iets voor jou! De hbo Bachelor Archeologie wordt aangeboden op de Saxion Hogeschool te Deventer en is een praktijkgerichte studie. Tijdens deze studie leer je allerlei praktische vaardigheden voor archeologisch veldwerk, zoals meten en tekenen. Ook leer je van alles over de verschillende archeologische periodes (prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen en nieuwe tijd) en de archeologische vondsten die daarbij horen. Tot slot leer je veel over verschillnde soorten gereedschap en ICT.

Als archeologisch onderzoeksassistent ben je de rechterhand van de universitair geschoolde archeoloog. Je bent een echte veldwerker en houdt je meer met de praktijk bezig dan een aan de universiteit afgestudeerde archeoloog. Je weet bijvoorbeeld niet alleen hoe je moet opgraven, maar ook hoe een opgraving wordt georganiseerd en hoe je alle vondsten en gegevens (digitaal) moet documenteren.

Stages Archeologie

Om de opgedane kennis en vaardigheden tijdens de studie Archeologie oin de praktijk volgte brengen volg je aan het eind van het eerste jaar een fieldschool. Ook in de overige jaren van je studie loop je stage. Tijdens deze stage werk je op een echte opgraving samen met archeologen aan een onderzoek. Je  kunt je tijdens deze stages  ook specialiseren, bijvoorbeeld in onderwaterarcheologie of op het gebied van beleid.
Voor een stageplaats kun je in Nederland terecht bij meer dan veertig archeologische organisaties (overheid en bedrijven). De opleiding heeft ook een uitgebreid internationaal netwerk met stageplaatsen.

Minor Archeologie

In het laatste studiejaar van de opleiding hbo archeologie mag je zelf een minor invullen. Tijdens een minor kun je je ook (verder) specialiseren in een bepaalde richting. Bijvoorbeeld in het restaureren van archeologische vondsten of op het gebied van management en ondernemen of op een ander terrein binnen het cultureel erfgoed. Ook kun je de minor gebruiken om je voor te bereiden op een masteropleiding archeologie bij een universiteit.

Toelatingseisen

havo: alle profielen
vwo: alle profielen

mbo-diploma, niveau 4

LET OP: Archeologie laat 75 eerstejaars toe op basis van decentrale selectie Toelating vindt plaats op basis van een motivatiebrief en een test en eventueel een aanvullend motivatiegesprek. In de motivatiebrief moet de kandidaat zich in het kort voorstellen, omschrijven waarom hij/zij geinteresseerd is in archeologie en de opleiding wil doen en omschrijven wat zij/hij weet van het huidige archeologische werkveld in Nederland (eventueel ervaring daarin / daarmee).

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de hbo-opleiding Archeologie kun je zowel in het veld als op een kantoor terecht komen als archeologisch onderzoeksassistent. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als veldarcheoloog,(beleids)medewerker bij gemeenten en provincies, specialist of medewerker archeologie bij commerciële bureaus, archeologische diensten van gemeentes en bureaus op het gebied van communicatie en publiek.

Duur

Deze opleiding duurt 4 jaar.

Instellingen (1)
InstellingStadBeoordeling
Saxion - DeventerDeventer
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (2)
Steden (1)
StadLand
DeventerNederland
Opleidingen (1)
OpleidingNiveau
ArcheologieWO Bachelor
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (3)
BeroepSector
MuseummedewerkerOnderwijs en Wetenschappen
MuseoloogOnderwijs en Wetenschappen
ArcheoloogOnderwijs en Wetenschappen

Informatie over
Archeologie

Bij welke instellingen kun je Archeologie volgen?

(1) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Archeologie?

(2) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Archeologie volgen?

(1) steden gevonden

Welke aansluitende opleidingen kun je volgen?

(1) opleiding gevonden

Wat kun je worden met Archeologie?

(3) beroepen gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...