Analist pathologie

MBO Niveau 4

Algemene informatie

Ben je nieuwsgierig aangelegd en onderzoek je graag dingen? Misschien is de opleiding tot Analist dan iets voor jou! Tijdens de opleiding tot Analist leer je alles over het werken in een laboratorium. Je leert hoe je analyses en onderzoek uitvoert en hoe je omgaat met geavanceerde apparaten en gevaarlijke stoffen. De opleiding Analist pathalogie is een uitstroomrichting van de opleiding Analist en richt zich op onderzoek naar cellen.

Als analist werk je in een laboratorium in ziekenhuizen, in de voedingsmiddelenindustrie, op universiteiten en bij onderzoeksinstellingen. Als analist pathalogie onderzoek je cellen, bijvoorbeeld uitstrijkjes, of bewerkt weefsel van een patiënt. Je kleurt en bekijkt het uiterlijk van de cellen of het weefsel. Op basis daarvan kun je veel duidelijk maken over de ziekte van de patiënt. Als analist pathologie ben je vooral werkzaam in ziekenhuizen en streeklaboratoria.

Werkgebieden Pathologie

Er bestaat twee soorten werkgebieden binnen de analytische pathologie: histologie en cytologie. In een histologisch laboratorium ben je als analist werkzaam in een laboratorium waar weefselstukjes (van bijvoorbeeld long, nier, spieren) onderzocht worden op aanwezigheid van bepaalde ziekten zoals infecties, goed- of kwaadaardige gezwellen of om daarin het verloop van een ziekte te bepalen.

In een cytologisch laboratorium doe je als analist zelfstandig onderzoek naar ziekelijke (pathologische) afwijkingen van lichaamscellen. Niet alleen uitstrijkjes van het slijmvlies van de baarmoeder(hals)mond worden daar beoordeeld, maar ook preparaten van onder meer urine, sputum en buikvocht (lichaamsvochten) en dergelijke.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

•vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
•overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
Er kunnen aanvullende eisen worden gesteld door de instelling. Voor meer informatie hierover kun je de instelling van jouw keuze raadplegen.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de opleiding Analist met als uitstroomrichting Analist Pathologie kun je bijvoorbeeld aan de slag in ziekenhuizen en streeklaboratoria. Doorstuderen kan ook, bijvoorbeeld door een aanverwante opleiding op hbo niveau te volgen.

Duur

Deze opleiding duurt 4 jaar.

Open dagen (0)
DatumOpen dag
Steden (4)
StadLand
BredaNederland
GroningenNederland
LeidenNederland
MaastrichtNederland
Opleidingen (1)
OpleidingNiveau
LaboratoriumtechniekHBO Bachelor
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (1)
BeroepSector
Medisch-analistAlgemene gezondheidszorg

Informatie over
Analist pathologie

Bij welke instellingen kun je Analist pathologie volgen?

(4) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Analist pathologie?

(11) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Analist pathologie volgen?

(4) steden gevonden

Welke aansluitende opleidingen kun je volgen?

(1) opleiding gevonden

Wat kun je worden met Analist pathologie?

(1) beroepen gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...