Fysica & sterrenkunde

WO Bachelor

Algemene informatie

Talrijke aspecten van de fysica
In de bachelorfase van de Fysica-opleiding krijg je een brede en grondige basiskennis in de klassieke en moderne fysica. Bovendien ontwikkel je een kritisch wetenschappelijke houding en maak je kennis met hedendaagse onderzoeksmethoden. Daarnaast heeft de opleiding ook aandacht voor de wisselwerking met andere wetenschappelijke disciplines zoals de chemie, wiskunde en ingenieurswetenschappen.

Kritisch wetenschappelijke houding
Fysica is sinds lang de bron van tal van toepassingen in uiteenlopende domeinen. De eigenheid van de fysica ligt in de manier waarop zij bestaande concepten en beschrijvingsvormen voortdurend in vraag stelt. Daardoor duikt vernieuwing vaak in de meest onverwachte hoek op. Die kritisch wetenschappelijke houding leren we je aan vanaf het eerste jaar van het bachelorprogramma.

Kennismaking met de klassieke pijlers van de fysica
Als toekomstige deeltjesfysicus, theoreticus, astronoom, kosmoloog of stralingsspecialist ben je misschien nu al gefascineerd door recente uitdagingen in de fysica of door een van haar spin-off producten. De meest geavanceerde technieken en fysische theorieën zijn het resultaat van een kruisbestuivingsproces waarbij experimenteel, theoretisch en technologisch onderzoek elkaar beïnvloeden en aanvullen. Tijdens de startfase van de bacheloropleiding raak je vertrouwd met dit proces door een kennismaking met de klassieke pijlers van de fysica.

Belang van wiskunde
Je krijgt een onontbeerlijke basis in wiskunde, chemie, meettechnieken, informatica en het verwerken van experimentele gegevens. Het relatief hoog aandeel van ondersteunende opleidingsonderdelen wiskunde maakt meteen duidelijk hoe belangrijk wiskunde is voor een fysicus. Deze levert immers de taal waarin de wetten van de natuur geformuleerd worden.

Aandacht voor specifieke subdisciplines
Tijdens de volgende jaren krijg je inzicht in de moderne natuurkunde (kwantumfysica, relativiteit, statistische fysica, deeltjesfysica). Daarnaast bieden we ook specifieke opleidingsonderdelen aan die je inleiden in belangrijke fysische subdisciplines. Je raakt ook vertrouwd met gevorderde experimenteertechnieken en leert wiskundige methoden en informaticahulpmiddelen gebruiken. Door het persoonlijk verwerken van gegevens en het rapporteren van resultaten tijdens seminaries of discussiepanels, leer je actief deelnemen aan wetenschappelijke debatten.

Toelatingseisen

Kijk hier voor de toelatingseisen

Toekomstmogelijkheden

Fysici en sterrenkundigen van de Vrije Universiteit Brussel hebben een veelzijdige, parate kennis opgebouwd en bruikbare vaardigheden verworven waardoor ze zonder moeite een job vinden in de meest diverse sectoren.

Van onderzoek tot industrie
Vele afgestudeerden komen in het wetenschappelijk onderzoek terecht. Zowel in het binnen- als in het buitenland werken onze alumni mee aan de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Maar ook in de industrie zijn fysici zeer gegeerd. Door hun brede basis in modelleren, statistiek, informatica en problem-solving worden zij vaak ingezet voor onderzoek en ontwikkeling.

In het bank- en verzekeringswezen werken ook talrijke mensen met een fysicaopleiding. Hier werken zij onder andere rond risicoanalyse en de modellering van de financiële markten.

Aan de slag in het onderwijs
Met de minor Onderwijs kan je leerkracht in het secundair en/of hoger onderwijs worden. Er is een grote nood aan leerkrachten die hun passie voor de fysica doorgeven aan de volgende generatie wetenschappers.

Duur

Deze opleiding duurt 3 jaar.
Instellingen (1)
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (5)
OpleidingNiveau
Natuurwetenschap & innovatiemanagementWO Bachelor
ScienceWO Bachelor
Life Science & TechnologyWO Bachelor
Natuur- & sterrenkundeWO Bachelor
SterrenkundeWO Bachelor
Steden (1)
StadLand
BrusselBelgië
Opleidingen (1)
OpleidingNiveau
Fysica & sterrenkundeWO Master
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (0)
BeroepSector

Informatie over
Fysica & sterrenkunde

Bij welke instellingen kun je Fysica & sterrenkunde volgen?

(1) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Fysica & sterrenkunde?

(5) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Fysica & sterrenkunde volgen?

(1) steden gevonden

Welke aansluitende opleidingen kun je volgen?

(1) opleiding gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...