Biomedische ingenieurstechnieken

WO Master

Algemene informatie

De ingenieur in de gezondheidszorg De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Computers en andere technische apparatuur zijn niet meer weg te denken uit de ziekenhuizen, revalidatiecentra en praktijken van artsen en paramedici. Deze evolutie is gestimuleerd door een steeds verder verouderende bevolking en een - terechte - wens naar steeds betere levenskwaliteit.

De hele waaier van nieuwe ontwikkelingen in de biomedische technologie omvatten biomechanica, medische beeldvorming en signaalverwerking, biomedische sensoren, biomaterialen, bio-informatica en het gebruik van het internet voor medische toepassingen. Al deze onderwerpen worden behandeld in de master Biomedische Technologie.

De biomedisch ingenieur

In deze master leer je biomedisch-technologische producten en/of biomedisch-informatieverwerkende diensten ontwerpen en produceren. Hiervoor wordt eerst een bijkomende basis gelegd van medische vakken over de werking van ons organisme. De kennis van de technologische basisvakken wordt dan gecombineerd met deze medische basisvakken in specialiteitsvakken die de hele waaier van nieuwe ontwikkelingen in de medische technologie omvatten: biomechanica, medische beeldverwerking, biomaterialen, verwerking van medische signalen, weefselengineering, robotchirurgie, bio-informatica, bedrijfsvoering in de medische technologie,... De biomedisch ingenieur wordt hierdoor een integrator bij uitstek, die zijn ingenieursactiviteiten toepast in de biomedische industrie, de ziekenhuizen, de gezondheidsvoorziening en bij de overheid.

Toelatingseisen

Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie (Leuven)
Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie (programma voor industrieel ingenieurs of masters industriële wetenschappen - aanverwante richting)

Toekomstmogelijkheden

Biomedische technologie is een domein dat sterk in opkomst is. Het aantal banen en bedrijven in deze sector neemt toe. Dat is logisch; we verwachten allemaal gebruik te kunnen maken van kwalitatief hoogstaande, patiëntvriendelijke en betaalbare gezondheidszorg. De ontwikkelingen in de moderne gezondheidszorg worden voor een belangrijk deel gedreven door ontwikkelingen in de medische technologie. Medische technologie vind je immers in alle aspecten van de gezondheidszorg: in de preventie, de diagnose en de behandeling. Onder andere door de vergrijzing van de bevolking zullen verdere ontwikkelingen noodzakelijk zijn om een betaalbaar gezondheidssysteem te behouden. Als biomedische ingenieur sta je centraal in de ontwikkeling van nieuwe medische apparaten (hardware en software) en speel je een belangrijke rol in zowel fundamenteel als toegepast onderzoek. Als biomedische ingenieur werk je in medisch-technologische bedrijven, in onderzoeksinstituten, en in instellingen voor gezondheidszorg. Daarnaast kun je door je brede vorming ook prima aan de slag in vele klassieke industriële sectoren.

Duur

Deze opleiding duurt 2 jaar.
Instellingen (1)
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Steden (1)
StadLand
BrusselBelgië
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (0)
BeroepSector

Informatie over
Biomedische ingenieurstechnieken

Bij welke instellingen kun je Biomedische ingenieurstechnieken volgen?

(1) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Biomedische ingenieurstechnieken ?

(5) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Biomedische ingenieurstechnieken volgen?

(1) steden gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...