Milieuwetenschap

WO Master

Algemene informatie

Situering en historiek

De master in de milieuwetenschap wordt sinds 1992 aangeboden aan de Universiteit Antwerpen door het Instituut voor Milieu & Duurzame Ontwikkeling, kortweg IMDO. Een postacademisch programma Milieukunde, zo genoemd wegens het oplossingsgerichte karakter, was er de voorloper van (sedert 1981). Milieuwetenschap is vandaag een volgroeide academische specialisatie en bestudeert op een veelzijdige manier de aard, omvang en oorzaken van milieuproblemen en ontwikkelt concepten, theorieën en methodieken om de milieuproblemen te analyseren en op te lossen. Binnen de milieuwetenschap komen dan ook diverse disciplines bijeen, zoals beleidswetenschap, biologie, milieutechnologie, economie, recht, … De opleiding slaat inhoudelijk de brug tussen deze verschillende invalshoeken en voorziet daarvoor in geïntegreerde milieuopleidingsonderdelen, essentiële milieuspecialismen en milieugerelateerde keuzeopleidingsonderdelen. Er is een evenwichtig aanbod van natuurwetenschappelijke en medisch- en sociaalwetenschappelijke opleidingsonderdelen.De master in de milieuwetenschap is een unieke opleiding in Vlaanderen, zowel naar inhoud, vorm als concept.

Doelstellingen

De masteropleiding milieuwetenschap is erop gericht om studenten de kennis en vaardigheden bij te brengen die van belang zijn voor een baan in de milieusector. Ze beoogt het vormen van generalistisch opgeleide milieuwetenschappers. Je leert de kennis die je zelfstandig en in groepsverband hebt verworven, toe te passen in geïntegreerd verband en kennisdomeinen op het gebied van milieuvraagstukken. De opleiding wil je leren hoe je milieuvraagstukken ten gronde analyseert en een actieve bijdrage levert in het oplossen en/of voorkomen van milieuproblemen. Parate kennis is hierbij van groot belang, maar deze evolueert voortdurend. Je moet dus weten waar je de relevante informatie kan betrekken en hoe je een milieuvraagstuk aanpakt. De opleiding gaat daarom uit van een interdisciplinaire benadering, waarbij behalve aan theoretische kennis en inzicht ook ruim aandacht besteed wordt aan het ontwikkelen van vaardigheden en attitudes. Dit is van essentieel belang gelet op het geïntegreerde karakter van milieuvraagstukken. Vanuit het perspectief van duurzame ontwikkeling verwerf je inzicht in de samenhang en complexiteit van milieuproblemen en leer je deze situeren in hun wetenschappelijke, ecologische en maatschappelijke context.

Je ontwikkelt vaardigheden om te redeneren over problemen, erover te communiceren en naar oplossingen te zoeken. Daarbij komen het belang van wetenschappelijke accuraatheid en een geïntegreerde benadering duidelijk tot uiting. Bovendien wordt je zin voor maatschappelijke verantwoordelijkheid, openheid en kritisch denken gestimuleerd, en worden je leidinggevende capaciteiten bevorderd. Als master in de milieuwetenschap moet je beschikken over een breed perspectief op het domein en moet je een ruime waaier aan methodieken kennen en beheersen. Deze vertrekpositie zal je in staat stellen binnen een organisatie beleidsvoorbereidend en -ondersteunend te werken. De eigen kracht en deskundigheid van masters in de milieuwetenschap is dat ze een breed theoretisch inzicht kunnen koppelen aan de dagelijkse praktijk. Het zijn deskundigen die in staat zijn op systematische wijze problemen en interventies te analyseren. Ze zijn in staat om een visie te ontwikkelen, methoden uit te diepen en te verbeteren. Je leert professioneel om te gaan met onderzoeksresultaten en zelf praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek op te zetten en uit te voeren. Toch heeft deze masteropleiding niet het specifiekere profiel van een onderzoeksmaster. Het is een breed vormende, maatschappelijk geëngageerde opleiding. De opleiding biedt geen ver doorgedreven specialisatie in de milieutechniciteit maar is bedoeld om bruikbare gegevens op te leveren voor de beroepspraktijk.

Duur

Deze opleiding duurt 1 jaar.
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Steden (17)
StadLand
AlkmaarNederland
AlmereNederland
AmsterdamNederland
AntwerpenBelgië
BredaNederland
Den HaagNederland
EindhovenNederland
EmmenNederland
EnschedeNederland
GroningenNederland
HeerlenNederland
LeeuwardenNederland
NijmegenNederland
RotterdamNederland
UtrechtNederland
VlissingenNederland
ZwolleNederland
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (0)
BeroepSector

Informatie over
Milieuwetenschap

Bij welke instellingen kun je Milieuwetenschap volgen?

(18) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Milieuwetenschap?

(5) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Milieuwetenschap volgen?

(17) steden gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...