Elektromechanica

WO Master

Algemene informatie

In de masteropleiding Industriële Wetenschappen Elektromechanica leer je zelfstandig en in teamverband complexe machines en elektromechanische systemen ontwerpen, zoals (onderdelen van) auto’s, vliegtuigen, elektrische en verbrandingsmotoren. Deze systemen of machines kunnen zowel mechanische, pneumatische, hydraulische als elektrische componenten bevatten. Je verwerft daarbij inzicht in hernieuwbare energie, omzetting van energie, rationeel energieverbruik, de nieuwste productietechnieken en materialen, virtueel en computerondersteund ontwerpen (CAD) en leert alles over elektrische voertuigen en hun batterijen. Bovendien stimuleert de masteropleiding in de Industriële Wetenschappen: Elektromechanica om zelfstandig onderzoek in deze domeinen uit te voeren en nieuwe elektromechanische ontwikkelingen op de voet te volgen. Met de nodige onderzoeksbekwaamheid kan je vernieuwingen in de industrie of het wetenschappelijk onderzoek helpen uitbouwen.

Het programma bestaat uit enerzijds gemeenschappelijke opleidingsonderdelen die alle studenten volgen en anderzijds opleidingsonderdelen verbonden aan één van de twee mogelijke afstudeerrichtingen.

  • Kies je voor de afstudeerrichting Luchtvaarttechnologie, dan krijg je een stevige achtergrond in alle facetten van de luchtvaart mee. Hiermee kan je in heel de luchtvaartsector (o.a. ontwerp, productie, operatie en onderhoud van vliegtuigen en hun componenten) aan de slag. Daarnaast kan je in zowat alle hoogtechnologische branches terecht. De luchtvaartingenieur wordt immers overal gewaardeerd vanwege zijn geïntegreerde visie en moderne aanpak. 
  • In de afstudeerrichting Elektromechanica leer je complexe machines en elektromechanische systemen ontwerpen en realiseren. Deze afstudeerrichting kent drie specialisaties:
    - Duurzame energie: in deze specialisatie komen de technieken aan bod die aan de grondslag liggen van duurzame energieopwekking en -verbruik. Je spitst je toe op duurzame energietechnologieën, zoals wind- en biomassa-energie. 
    - Mechatronica: in deze specialisatie leer je volledige mechatronische systemen begrijpen en ontwerpen, zowel wat het mechanische aspect als de automatisering ervan betreft. Tijdens praktische projecten raak je vertrouwd met sensoren, motoren en geavanceerde regelsystemen. - -
    - Vervoertechnologie: in deze specialisatie krijg je een stevige basis voertuigtechniek en maak je kennis met allerhande innovatieve toepassingen, zoals elektrische en hybride voertuigen en de hieraan verbonden technologieën zoals de vermogenelektronica.

Toelatingseisen

Kijk hier voor de toelatingseisen

Toekomstmogelijkheden

De opleiding Industriële Wetenschappen is praktisch georiënteerd. Binnen de opleiding worden mensen opgeleid die onmiddellijk inzetbaar zijn in een hoogtechnologische industriële omgeving. Als industrieel ingenieur ben je vaak de schakel tussen de vaktechnici aan de ene kant en de meer 'theoretische' burgerlijk ingenieurs aan de andere kant. Afgestudeerde industrieel ingenieurs worden ook vaak als procesingenieurs ingezet, waarbij ze gekende processen en technieken toepassen en onderhouden. Maar evengoed kan je leidinggevende functies bekleden in het bedrijfsleven, de dienstensector en de overheid. Starten als zelfstandig ondernemer behoort ook tot de mogelijkheden.

Aangezien ingenieurs een knelpuntberoep vormen, is een ruime keuze aan werkgelegenheid gegarandeerd. Bovendien is het beroep zeer uitdagend, gevarieerd, boeiend en met de nodige verantwoordelijkheid.

Als Industrieel Ingenieur: Elektromechanica kan je aan de slag in bedrijven die actief zijn in domeinen van hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, en in bedrijven die elektromechanische systemen en machines ontwikkelen. Daarnaast kan je leidinggevende functies bekleden in de dienstensector en de overheid. Starten als zelfstandige ondernemer of je onderzoekscapaciteiten aanwenden in een academische context behoren ook tot de mogelijkheden.

Duur

Deze opleiding duurt 1 jaar.
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau
Steden (1)
StadLand
BrusselBelgië
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (0)
BeroepSector

Informatie over
Elektromechanica

Bij welke instellingen kun je Elektromechanica volgen?

(2) instellingen gevonden

In welke steden kun je Elektromechanica volgen?

(1) steden gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...