Neerlandistiek

WO Master

Algemene informatie

Hoe functioneren de Nederlandse taal en literatuur transnationaal? Welke kennis brengt literatuur over: morele waarden, wetenschappelijke kennis, praktische gedragsregels? Hoe werkt mondelinge en schriftelijke communicatie en hoe kunnen we deze verbeteren? Wat is de impact van de sociale media?

Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de MA Neerlandistiek. Het programma geeft inzicht in hoe taal, communicatie en literatuur functioneren.

Je verdiept je niet alleen in de afzonderlijke subdisciplines taalkunde, taalbeheersing, oudere en moderne letterkunde, maar vooral ook in hun samenhang. De neerlandistiek wordt vakoverstijgend benaderd; welke raakvlakken hebben de subdisciplines en hoe zijn ze verbonden? In een afsluitend werkstuk of in je eindscriptie kun je natuurlijk wel je eigen specialistische accenten leggen.

Je vergroot tijdens de studie je academische vaardigheden, bv. door het uitvoeren van kleine projecten met andere studenten. Daarnaast haakt de opleiding aan bij ontwikkelingen op het gebied van e-Humanities. Centraal staat de vraag: hoe kun je nieuwe digitale middelen inzetten bij de bestudering en maatschappelijke overdracht van taal en literatuur?

In de deze master word je gestimuleerd om zelf contacten te leggen met de internationale neerlandistiek. Je maakt bv. kennis met buitenlandse studenten die aan de RUG onderwijs volgen op het gebied van de Nederlandse taal en cultuur. En je krijgt de gelegenheid om aan een buitenlandse universiteit met een afdeling Nederlands te studeren en/of stage te lopen.

De combinatie van dit alles maakt je uiteindelijk op de (internationale) arbeidsmarkt heel waardevol.

Toelatingseisen

  • Bachelordiploma Nederlandse Taal en Cultuur of;
  • Afgerond eenjarige pre-master Nederlandse Taal en Cultuur, o.a. Communicatie- en Informatiewetenschappen RUG en Taalwetenschap RUG of;
  • HBO-diploma eerstegraadsbevoegdheid Nederlands

Toekomstmogelijkheden

De integratieve opzet van dit masterprogramma maakt dat je als neerlandicus op de arbeidsmarkt maatschappelijk zeer waardevol bent. Bijvoorbeeld in onderwijs en educatie (hbo, vwo, educatieve centra, talencentra, opleidingen Nederlands in het buitenland), in het bedrijfsleven (ict-bedrijven, uitgeverij, communicatiebureau, hoofdredactie tijdschriften/magazines, redactie radio & tv), in een beleidsfunctie (bijvoorbeeld als medewerker Letterenfonds of als voorlichter), et cetera.

Duur

Deze opleiding duurt 1 jaar.
Instellingen (1)
Open dagen (0)
DatumOpen dag
Opleidingen (2)
OpleidingNiveau
Nederlandse letterkunde (research)WO Master
Taal- en letterkundeWO Master
Steden (1)
StadLand
GroningenNederland
Opleidingen (0)
OpleidingNiveau
Geen kwaliteits gegevens beschikbaar
Beroepen (0)
BeroepSector

Informatie over
Neerlandistiek

Bij welke instellingen kun je Neerlandistiek volgen?

(1) instellingen gevonden

Welke opleidingen zijn verwant aan Neerlandistiek?

(2) opleidingen gevonden

In welke steden kun je Neerlandistiek volgen?

(1) steden gevonden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...