Hogeschool Leiden - Leiden

Instelling: Hogeschool Leiden
Vestigingen in: Den Haag, Leiden
Opleidingsniveaus: HBO Bachelor, HBO Master, Overig
Bezoekersadres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden
Postadres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden

Bio-informatica bij Hogeschool Leiden - Leiden

Puzzelen achter de computer met gegevens over plant, mens en dier. Dat is de kern van de bioinformatica. Heb je belangstelling voor biologie en werk je graag met de computer? Dan is deze studie echt wat voor jou. Zodat je straks als bioinformaticus een actieve bijdrage kan leveren aan onderzoek naar bijvoorbeeld het erfelijk materiaal van organismen (DNA), de structuur en functie van eiwitten, erfelijke ziekten, de ontwikkeling van nieuwe therapieën tegen virale of bacteriële ziekten, of het verbeteren van voedsel.

Kraken van de code
Levende cellen groeien, delen, communiceren en reageren op de buitenwereld. Hoe ze dat doen wordt bepaald door de eigenschappen die opgeslagen liggen in het erfelijk materiaal: het DNA. Jij leert deze DNA-code te lezen en te begrijpen. Tegenwoordig zijn miljarden bouwstenen van het DNA bekend. Alleen al voor de mens zijn dat er 3,5 miljard, een hoeveelheid waar je 750 dikke telefoonboeken mee kunt vullen. Ondoenlijk om daar iets met de hand in op te zoeken. Daarom leer je als bioinformaticus programmeren en analyseren. Deze vaardigheden zet je in bij het systematisch aanpakken van onderzoek. En door de informatie over DNA slim te combineren met bijvoorbeeld informatie over de structuur en de functie van eiwitten, kun je helpen biologische en medische onderzoeksvragen te beantwoorden.

Belangrijke schakel
Het vakgebied bioinformatica ligt op het grensvlak van laboratoriumonderzoek en informatica. Als bioinformaticus heb je interesse in beide terreinen. Afgestudeerden vormen een belangrijke schakel tussen laboratoria en opgeslagen gegevens. Werk je graag met de computer, maar heb je geen affiniteit met biologie, dan kun je beter voor de opleiding informatica kiezen. Maar is het juist de biologie die jou aantrekt en wil je zelf onderzoek doen in een laboratorium? Kijk dan eens of de opleiding Chemie of de opleiding Biologie & medisch laboratoriumonderzoek (B&M) aan Hogeschool Leiden meer iets voor jou is.

Praktisch georiënteerd
Regelmatig contact met het bedrijfsleven is kenmerkend voor de opleiding. In het Bio Science park - dat aan Hogeschool Leiden grenst - zijn nogal wat bedrijven die bioinformatica toepassen. Zo krijg je al snel een idee wat de praktijk van bioinformatica is. Je zult ontdekken dat daarover verschillende inzichten bestaan. Belangrijk dus om al vroeg je eigen oordeel te vormen.

Eerst een goede basis, dan specialiseren
In het eerste jaar maak je kennis met bioinformatica. Met de verschillende onderwerpen en met de basis. Het tweede jaar is opgezet rond vier hoofdthema’s van bioinformatica. Deze thema’s zijn gericht op DNA, op eiwitten en op het omgaan met grote hoeveelheden data. In de eerste helft van het derde jaar ga je op stage. De blokken die hierop volgen kun je zelf combineren, je kiest de input die voor jou belangrijk is. Of je je nu wilt specialiseren of juist met een brede achtergrond wilt afstuderen, je medisch wilt oriënteren of de fundamentele kant wilt opgaan, de opleiding Bio-informatica komt aan jouw wensen tegemoet.

Informatie over
Hogeschool Leiden - Leiden

Welke opleidingen kun je volgen aan Hogeschool Leiden - Leiden?

(28) opleidingen gevonden

Meer informatie over Leiden

Informatie over de kwalititeit van Hogeschool Leiden - Leiden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...