Hogeschool Leiden - Leiden

Instelling: Hogeschool Leiden
Vestigingen in: Den Haag, Leiden
Opleidingsniveaus: HBO Bachelor, HBO Master, Overig
Bezoekersadres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden
Postadres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden

Kunstzinnige therapie bij Hogeschool Leiden - Leiden

Het doel van kunstzinnige therapie is mensen sterker maken. Hierdoor kunnen zij beter incasseren en functioneren. En kunnen ze werken aan hun eigen herstel. Als kunstzinnige therapeut heb je heel diverse cliënten en kun je op verschillende plaatsen werken. Met mensen met een eetstoornis of depressie, met ouderen of kinderen op een school. Je werkt altijd met behulp van kunstzinnige activiteiten. Tijdens de opleiding leer je hoe hiermee de problematiek zichtbaar kan worden en hoe kunstzinnige middelen de geestelijke en lichamelijke gezondheid kunnen bevorderen. Na de opleiding Kunstzinnige Therapie ben je Bachelor of Arts Therapies.

Beeldend of muziek
De opleiding heeft twee afstudeerrichtingen: beeldend en muziek. Aan het begin van je studie kies je voor één van de richtingen. Bij beeldende Kunstzinnige Therapie werk je met kleur en vorm, door middel van schilderingen, tekeningen of boetseerwerken. De weloverwogen keuze voor materiaal en werkwijze van de kunstzinnig therapeut ondersteunt mensen bij hun ontwikkeling. Muziektherapie werkt met klank, ritme en harmonie, in de vorm van zang en instrumenten. De opleiding reikt je verschillende methoden aan waarmee je kunt werken en biedt veel ruimte voor individuele ontwikkeling. Je verwerft niet alleen kennis over beeldende kunst en/of muziek, maar je oefent het zelf ook uit.

Kunst als gereedschap
Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapie waarbij de ervaring en het werken met kunstzinnige middelen voorop staat. De kunstzinnig therapeut benadert de cliënt niet alleen via het gesprek. Je leert de hulpvraag van je cliënt te herleiden op basis van zijn of haar kunstzinnige uitingen en een intakegesprek. Vervolgens stel je een individueel behandelplan op. Door kunstzinnige oefeningen komt de cliënt met zichzelf in contact. De verschillende kwaliteiten van beeld en klank worden benut om richting te geven aan het herstel van een gezonde balans. De kunstzinnige middelen worden enerzijds gebruikt voor het uiten en ontdekken van wat er bij een cliënt leeft (expressie). Anderzijds hebben de bij de hulpvraag en diagnose passende oefeningen, een therapeutische werking en heeft het kunstzinnigwerken een helend effect (impressie).

Antroposofische benadering 
De opleiding Kunstzinnige Therapie werkt vanuit een antroposofische benadering. Antroposofie ziet de mens als geheel van lichaam, psyche en individualiteit. Bij ieder mens is dit een unieke eenheid (holistische visie). Om gezond te blijven, moeten denken, voelen en handelen in evenwicht zijn. Wanneer die balans wordt verstoord – bijvoorbeeld door langdurige eenzijdige belasting – ontstaan spanningen die tot lichamelijke en/ of psychische klachten kunnen leiden. Zo worden mensen ziek. Als kunstzinnig therapeut begeleidt je de cliënt bij het herstellen van het innerlijke evenwicht. Het verschil tussen Kunstzinnige Therapie en Creatieve Therapie is niet eenvoudig aan te geven. De antroposofische oorsprong van Kunstzinnige Therapie is zichtbaar in de gebruikte instrumenten en materialen die de spirituele visie op de mens en mensheid. Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen de opleidingen. Wij raden je aan om je bij meerdere opleidingen te oriënteren. Kunstzinnige Therapie werkt samen met andere (zorg)opleidingen binnen Hogeschool Leiden. Het is een prettige omgeving, waarin studenten zich optimaal kunnen ontplooien.

Informatie over
Hogeschool Leiden - Leiden

Welke opleidingen kun je volgen aan Hogeschool Leiden - Leiden?

(28) opleidingen gevonden

Meer informatie over Leiden

Informatie over de kwalititeit van Hogeschool Leiden - Leiden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...