Hogeschool Leiden - Leiden

Instelling: Hogeschool Leiden
Vestigingen in: Den Haag, Leiden
Opleidingsniveaus: HBO Bachelor, HBO Master, Overig
Bezoekersadres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden
Postadres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden

Verpleegkunde bij Hogeschool Leiden - Leiden

Als verpleegkundige met een hbo-opleiding ben je de spil van de zorg aan patiënten. Je hebt contact met andere zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, en natuurlijk met de patiënt en diens familie. Het beroep stelt behoorlijke hoge eisen, zoals een dienstverlenende instelling, stabiliteit, zelfstandigheid, flexibiliteit en sociale vaardigheden.

Denker en doener
Als hbo’er kun je problemen en situaties analyseren, oplossingen bedenken en die (laten) uitvoeren. Je werkt met mensen die zich veelal in een zorgelijke situatie bevinden en daar heb je oog voor. De mens staat altijd centraal en is het uitgangspunt van jouw zorg. De hbo-verpleegkundige is een denker én een doener. Nadenken, analyseren, evalueren, maar ook zelf aanpakken als de situatie daar om vraagt.

Zorgverlener
Op basis van observaties en gesprekken met de patiënt stel je vast welke verpleegkundige zorg hij of zij nodig heeft en legt dit vast in een verpleegplan. Hoe ernstig is de situatie? Hoe sterk is de patiënt? Wat kan hij aan en hoe bied je hem de beste zorg? Dat kan eenvoudig zijn, bijvoorbeeld wassen of een wond verzorgen. Je kunt dat zelf doen of delegeren. Soms is de benodigde zorg ingewikkelder. Er is veel apparatuur nodig of je moet emotionele gesprekken voeren, voorlichting geven of overleggen met arts en familie. Telkens evalueer je hoe de zorg is uitgevoerd. Dit doe je met collega-verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten en/of een maatschappelijk werker. Op basis van deze evaluaties pas je je verpleegplan weer aan.

Regisseur
Jij voert de regie over het verpleegkundige proces bij de patiënt. Je zorgt dat andere hulpverleners, zoals een arts, een fysiotherapeut, een diëtist of een maatschappelijk werker naar de patiënt gaan en dat onderzoek op tijd plaatsvindt. Gaat de patiënt naar huis? Jij regelt de nazorg en zorgt dat thuis de juiste hulpmiddelen en medicijnen beschikbaar zijn. Kortom: je regisseert de totale zorg voor de patiënt.

Coach
Verder stimuleer en motiveer je collega’s, stagiaires en andere medewerkers in de organisatie en geef je feedback op hun handelen. Je werkt nieuwkomers op de afdeling in en begeleidt stagiaires bij het maken van hun stageplan. Je treedt op als raadgever, gids, mentor en je hebt een voorbeeldfunctie.

Ontwerper
Je speelt een belangrijke rol in het bedenken en opstellen van maatregelen om de verpleegkundige zorg te verbeteren. Denk aan het ontwikkelen van voorschriften of protocollen om patiënten beter te kunnen injecteren, wassen of laten slapen. Je moet op de hoogte zijn van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en deze kunnen vertalen naar je eigen handelen. Je baseert je verpleegkundig handelen op evidencebased practice. Als hbo-verpleegkundige lever je een bijdrage aan toetsing van de kwaliteit van zorg en de totstandkoming van het verpleegbeleid.

Je krijgt met veel verschillende patiënten in verschillende situaties te maken ; een patiënt met een psychose, met een verslaving of een verstandelijke handicap. Andere taken van de hbo-verpleegkundige liggen bijvoorbeeld op het gebied van:
- kwaliteitsverbetering van de zorg;
- deskundigheidsbevordering van jezelf en collega’s.

Informatie over
Hogeschool Leiden - Leiden

Welke opleidingen kun je volgen aan Hogeschool Leiden - Leiden?

(28) opleidingen gevonden

Meer informatie over Leiden

Informatie over de kwalititeit van Hogeschool Leiden - Leiden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...