Hogeschool Leiden - Leiden

Instelling: Hogeschool Leiden
Vestigingen in: Den Haag, Leiden
Opleidingsniveaus: HBO Bachelor, HBO Master, Overig
Bezoekersadres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden
Postadres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden

Sociaal-juridische dienstverlening bij Hogeschool Leiden - Leiden

Regels en wetten: iedereen heeft er mee te maken. De één bij het aanvragen van studiefinanciering of een uitkering, de ander bij een ontslagprocedure of een strafbaar feit. Voor veel mensen vormen al die regels en wetten een ondoordringbaar oerwoud. Zij roepen de hulp in van deskundigen die de weg wél kennen: de sociaal juridisch dienstverleners (SJD’ers).

Bemiddelen
Een jonge moeder is verlaten door haar man en heeft bijstand nodig. Een huurder wil z’n onwillige huisbaas dwingen het lekkende plafond te repareren. Beiden hebben ze iemand nodig die de weg kent in de wetgeving, iemand die dat kan uitleggen en partijen bij elkaar kan brengen. Als SJD’er sta je deze mensen bij. Ook kun je bijvoorbeeld een jongere begeleiden die zich na een winkeldiefstal moet melden bij Bureau Halt. Je adviseert en informeert hen over de regelgeving en procedures. Je legt uit wat hun rechten, maar ook wat hun plichten zijn. Je zoekt uit wat er aan de hand is en bemiddelt tussen mensen. Bij conflicten probeer je escalatie te voorkomen. Je lost problemen op of je verwijst de cliënt door naar een instantie die hem verder helpt.

Recht halen
Sociaal juridische dienstverlening betekent werken met mensen. Daarom is inlevingsvermogen een onmisbare eigenschap. Geen gezichtspunt is je vreemd, of je nu de belangen van een cliënt behartigt, of een regeling uitvoert voor een sociaal-maatschappelijke instelling. Je kunt samenwerken met instanties en professionele gesprekken voeren. De wet- en regelgeving hoef je daarvoor niet uit je hoofd te leren, maar je moet er wel mee kunnen omgaan. Kies je voor SJD? Dan word je een professional die anderen helpt bij het halen van hun recht.

Praktisch
De praktijk speelt een grote rol in de opleiding. Je leert vooral de juridische kennis en de sociale vaardigheden die je opdoet toe te passen. Je werkt bijvoorbeeld aan opdrachten die aan de praktijk zijn ontleend. In je derde jaar loop je tien maanden stage. Een gedegen voorbereiding op het echte werk!

Doorstromen naar de master
Als je wilt doorstromen naar de master Bestuurskunde van Universiteit Leiden, bestaat de optie om tijdens je hbo-studie al een doorstroomtraject te volgen. Dit doorstroomtraject van 30 EC geeft je de mogelijkheid om na je opleiding SJD direct te starten met de master Bestuurskunde.

Informatie over
Hogeschool Leiden - Leiden

Welke opleidingen kun je volgen aan Hogeschool Leiden - Leiden?

(28) opleidingen gevonden

Meer informatie over Leiden

Informatie over de kwalititeit van Hogeschool Leiden - Leiden

Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...