1

Werken in het buitenland

Gepubliceerd op: 17-03-2010

Druiven plukken in Frankrijk, schapen drijven in Australie of als au pair naar de Verenigde Staten: het kan allemaal. Ben je klaar met school en weet je niet wat je wilt? Kijk over de grens en ga aan de slag in een droombaan.

Natuurlijk kun je zelf op zoek naar werk. Als je naar een land wilt waar je al eens eerder bent geweest heb je waarschijnlijk al een idee. Het meest handige is om je in te schrijven bij een Nederlandse organisatie. Deze organisaties hebben vaak een heel bestand met allerlei baantjes. Ze kunnen je dan meteen vertellen wat er van je verwacht wordt, hoeveel je kunt verdienen en wat je zelf kunt verwachten.

Ga er niet van uit dat je kunt sparen, waarschijnlijk zul je daar meer uitgeven dan thuis, bijvoorbeeld aan uitstapjes. Wat je gaat verdienen hangt heel erg af van het land en de kosten van het levensonderhoud daar. Bedenk wat voor jouw geldt: heb je een land van voorkeur en maakt de aard van het werk je niet veel uit, of heb je bepaald werk in je hoofd en maakt het land weinig uit?

Regel je de baan alvast vanaf thuis, dan ben je meestal verplicht een bepaalde periode beschikbaar te zijn. Als au pair zou het namelijk niet eerlijk zijn tegenover je werkgever om het na zes weken weer voor gezien te houden. Werken in een ander land kan even doorbijten zijn; de gewoontes zijn anders, de mensen, de cultuur en het klimaat. Het wennen zal langer duren dan in een ‘normale’ baan thuis. Maar doordat je middenin de samenleving staat krijg je optimaal de kans om de cultuur te leren kennen. En wordt je ervaring nog overgetelijker!

In plaats van een leuke manier om de tijd door te brengen, kun je ook op zoek gaan naar een ‘echte’ baan in het buitenland. Al is dit niet altijd makkelijk, mooi op je CV staat het zeker. Informeer naar de mogelijkheden bij bedrijven, op school of de universiteit en houdt de vacatures binnen jouw branche goed in de gaten (ook in buitenlandse kranten, die liggen in de meeste grote bibliotheken). Wie weet zit er wat voor je tussen. Vraag je van te voren wel af hoe lang je wilt doorbrengen in het buitenland en hoeveel je er voor over hebt.

 
1

Reacties

Anoniem zegt:

20/09/2011 om 12:24

Ja en hoe vind je zo een baan dan????

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen
Werken voor een WW! In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat ik via mijn collega-reisleiders te horen kreeg dat ik recht had op een WW-uitkering na de beëindiging van mijn seizoen als reisleidster. Om de WW ook daadwerkelijk te ontvangen (gedurende drie...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...