Werkloosheid jongeren toegenomen

Gepubliceerd op: 22-07-2014

NIEUWS - De werkloosheid onder jongeren die pas hun diploma hebben of voortijdig van school zijn gegaan is weer toegenomen. De economische crisis doet zich nog steeds gelden op alle onderwijsniveaus, van vmbo tot universiteit.

Het is de laatste vijf jaar steeds lastiger geworden om een baan te vinden, zeker één op het eigen opleidingsniveau. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde rapport 'Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2013' van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Het ROA voert jaarlijks een onderzoek uit onder schoolverlaters. Daarvoor hebben de onderzoekers afgestudeerden en voortijdig schoolverlaters eind vorig jaar ondervraagd over hun intrede op de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat onder de afgestudeerde mbo'ers, niveau Beroepsopleidende Leerweg (BOL), de werkloosheid sinds 2008 is verdrievoudigd. Zeventien procent was eind 2013 werkloos. Onder de afgestudeerden van het HBO en het WO zat tien procent zonder werk. Voor beide groepen was dat vijf jaar geleden nog vier procent.

Een op de vier afgestudeerden heeft een baan beneden zijn of haar opleidingsniveau. Onder de jongeren die zonder startkwalificatie de arbeidsmarkt betraden was de werkloosheid zelfs dertig procent. Mensen die werk vinden krijgen vaak een tijdelijke (deeltijd) aanstelling. Een derde van de voortijdig schoolverlaters gaat na anderhalf jaar weer terug de schoolbanken in. Onder vmbo'ers is dat zelfs meer dan de helft.

Bron: Nationale onderwijsgids


LEES OOK

- Tips bij het vinden van een baan
- Solliciteren

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door Melanie
Niveau Hoger Beroeps Onderijs
Woont in Geffen
Werken voor een WW! In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat ik via mijn collega-reisleiders te horen kreeg dat ik recht had op een WW-uitkering na de beëindiging van mijn seizoen als reisleidster. Om de WW ook daadwerkelijk te ontvangen (gedurende drie...Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...