Contractonderhandeling

Gepubliceerd op: 23-06-2014

Als je eenmaal die baan van je dromen hebt bemachtigd, kan het onderhandelen beginnen. Contractonderhandeling betekent niet alleen dat je over de primaire arbeidsvoorwaarden (salaris) onderhandelt, maar ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden (auto van de zaak, mobieltje). Met deze tips sla jij je er heelhuids doorheen.

Voorbereiding
Voordat je een onderhandeling aangaat is het handig om precies te weten waarover je gaat onderhandelen. Denk van te voren goed na over wat je wilt verdienen en ga ook op onderzoek uit naar wat realistisch is. Op www.salarischeck.nl kun je precies berekenen welk salaris gebruikelijk is bij jouw functie. Ook kun je hier kijken welke secundaire voorwaarden veel voorkomen bij de baan waaraan je gaat beginnen. Zet na je onderzoek voor jezelf op papier wat jij precies wilt gaan verdienen, maar ook welk salaris je absoluut te weinig vindt.

Onderbouwen
Als je voor jezelf op papier hebt staan wat je wilt verdienen, moet je jezelf ook afvragen waarom jij dit salaris waard bent. Tijdens je contractonderhandeling moet je dit namelijk kunnen onderbouwen. ‘Omdat anderen hetzelfde verdienen’ is niet zo’n sterk argument. Denk eerder na over de verantwoordelijkheid van de baan, de werkdruk en bijvoorbeeld de werktijden.

Onderhandelen
Wanneer je alles voor jezelf hebt voorbereid, is het tijd voor de onderhandeling zelf. Soms biedt je nieuwe werkgever je gelijk het salaris en de arbeidsvoorwaarden die je zelf ook bedacht had, maar heel vaak gaat de werkgever daar onder zitten. Ga dan niet gelijk in de aanval. Hoor het aanbod aan en vertel je nieuwe werkgever daarna op welke punten jij van mening verschilt. Vertel wat jouw gedachten over die punten zijn en waarom je er zo over denkt (denk aan je onderbouwing!). Je hebt kans dat je nieuwe werkgever zich opstelt alsof het salaris al vast staat en dat daar niets meer aan te onderhandelen valt. Dit is vaak een houding, dus bedenk goed dat als het bedrijf jou graag wilt hebben, jullie er samen wel uit kunnen komen. Soms kom je op een punt dat er echt niet meer te onderhandelen valt. Houd dan goed de bodemprijs die je van te voren bedacht had in je achterhoofd. Zit het aanbod (zwaar) onder je bodemprijs, dan kun je de werkgever om extra bedenktijd vragen. Zit het bod boven je bodemprijs dan kun je de baan aannemen.

Groei
In sommige bedrijven begin je met een laag startsalaris, maar zit daar wel snel groei in. Je doet er daarom verstandig aan om het tijdens je salarisonderhandelingen ook over je salarisgroei te hebben. Zal je lang op je startsalaris blijven hangen of krijg je jaarlijks opslag? Kortom: wat zijn de voorwaarden voor salarisverhoging?

Bron: Functie: sollicitant, Gerard Bolte, Uitgeverij Het Spectrum

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...