Googleproof op banenjacht

Gepubliceerd op: 17-11-2014

Heb jij jezelf wel eens gegoogled? Wat denk je: is jouw toekomstige baas wel zo gecharmeerd van wat hij dan te zien krijgt? Hoe voorkom je negatieve zoekresultaten en kun je jezelf ontgoogelen? Onder het motto 'aanval is de beste verdediging', geeft TKMST enkele tips om jezelf online goed te profileren.

Maak een profiel op Linkedin

De makkelijkste manier om jezelf neer te zetten is door een profiel aan te maken op Linkedin. Recruiters gebruiken deze professionele netwerksite vaak als ze op geschikte kandidaten zoeken voor vacatures. Op Linkedin kun je jouw werkervaring, netwerk en expertise tonen. Denk goed na welke specialiteiten op jou van toepassing zijn en ga alleen een connectie aan met mensen die je kent. Vraag (vroegere) collega's om een aanbeveling te schrijven. Hoe meer aanbevelingen, hoe waardevoller je bent. En hoe sneller je wordt gevonden.

Professionaliseer Facebook en Twitter

Een Facebook- of Twitterprofiel checken voor een sollicitatiegesprek is tegenwoordig algemeen geaccepteerd. Een uitbundige kroegfoto is dan niet iets wat je je gesprekspartner graag voorschotelt. Sociale netwerksites als Facebook en Twitter laten een persoonlijke kant van je zien en dat is goed, maar gebruik ze ook voor een professionele presentatie van jezelf. Scherm je profiel op updates die te persoonlijk zijn af voor de buitenwereld en zorg ervoor dat je privacy-instellingen kloppen.

Maak een eigen website

Je kunt jezelf ook aan de wereld presenteren via een eigen website. Dat kan heel simpel met alleen je cv, maar je kunt ook foto's plaatsen van dingen die je hebt gemaakt of links naar artikelen en weblogs die je hebt geschreven. Je eigen website is de ideale plek om je imago helemaal zelf vorm te geven. Het is sowieso handig om je domeinnaam (pietjeklaassen.nl) te registreren voordat iemand anders ermee vandoor gaat (en er negatieve berichten op plaatst).

Ga bloggen

Door te bloggen kun je anderen laten zien dat je ergens verstand van hebt. Een weblog starten kost niet veel tijd, binnen enkele minuten heb je er een aangevraagd en online gezet. Maar let op: het onderhouden ervan kost meer tijd, zeker als je hem up-to-date wil houden. En het is goed als een site regelmatig iets nieuws heeft, dan eindigt hij hoger in de ranglijst van Google-zoekresultaten. Doe het daarom alleen als je het echt leuk vindt en er tijd voor hebt.

Ga in discussie

Als je geen zin of geen tijd hebt om een eigen blog te beginnen, kun je je ook aansluiten bij een discussieforum of expertblog over het onderwerp waar je veel van weet. Door berichten te schrijven op deze websites kun je jezelf op een bepaald onderwerp profileren. Geef antwoord op vragen van anderen of meng je in een discussie. Houd het wel netjes, want vergeet niet: ook dit is vindbaar in Google.

Tekst: Tefke van Dijk, (c) TKMST Magazine 

 

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...