Maatschappelijke stage

Gepubliceerd op: 23-06-2011

Boodschappen doen voor senioren, meehelpen bij een zorgboerderij of je handen uit de mouwen steken bij de plaatselijke voetbalvereniging. Drie voorbeelden waarbij je een onbetaalde bijdrage levert aan de samenleving. En laat dat nou net het uitgangspunt van de maatschappelijke stage zijn.

Verplicht

Vanaf het schooljaar 2011 – 2012 is de maatschappelijke stage verplicht voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. De stage moet minimaal 30 uur duren en kan eventueel over meerdere jaren worden verspreid.

Vrijwilligerswerk

Het belangrijkste uitgangspunt van de maatschappelijke stage is dat je vrijwilligerswerk doet. Dit houdt in dat je geen financiële vergoeding krijgt voor je verrichte werkzaamheden. Door vrijwilligerswerk te doen leer je om je verantwoordelijk te voelen voor de samenleving en om je vrijwillig in te zetten voor een ander. Zo kun je onder andere werkzaam zijn bij vrijwilligersorganisaties, verenigingen of verzorgingstehuizen.

Stageplaats zoeken

Als leerling kun je zelf een stageplaats proberen te zoeken die aansluit bij jouw interesses. De school zal echter uiteindelijk bepalen wat wel of niet geschikt is als maatschappelijke stage. Mocht je toch geen plaats kunnen vinden, dan kan de school je daarin altijd ondersteunen.

Sectoren

Je kunt stage lopen in de volgende sectoren:
• Goede doelen;
• ICT en Media;
• Kunst en cultuur;
• Educatie en onderwijs;
• Openbaar bestuur en politiek;
• Recreatie;
• Religie en levensbeschouwing;
• Sport en beweging;
• Verenigingsleven;
• Zorg en welzijn.

Voorbeelden

Hoe zou je het vinden om ouderen te helpen bij het sms’en en internetten? Of om een voetbaltraining te geven aan jonge kinderen? Het zijn twee leuke voorbeelden om je maatschappelijke stage in te vullen. Denk er eens over na en overleg samen met je school wat de mogelijkheden zijn. Succes!

Bron: Rijksoverheid

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...