Verzekeringen

Gepubliceerd op: 18-03-2010

Iedereen overkomt wel eens iets; een ziekte of een ongeval, een inbraak of schade. Het is verstandig om je hier tegen te verzekeren. Zodat je, als er iets gebeurt, niet het volle pond hoeft te betalen. 

Vijf belangrijke vragen over verzekeringen:

1. Hoe zit het nou met die nieuwe zorgverzekering?
Sinds 1 januari 2006 is het stelsel van de particuliere- en ziekenfondsverzekering verdwenen. Iedereen in Nederland krijgt dezelfde basisverzekering. Als je 18 jaar of ouder bent, moet je premie betalen. Van de overheid krijg je zorgtoeslag; dat is een bedrag dat je per maand op je rekening krijgt om je premie te betalen. Hoeveel je krijgt, hangt af van hoeveel je verdient. Als student met een bijbaantje verdien je waarschijnlijk zo weinig, dat je de maximale toeslag krijgt. Je kunt zelf kiezen of je een aanvullende verzekering wilt. De tandarts en de fysiotherapeut vallen bijvoorbeeld niet onder de basisverzekering.

2. Wat moet ik allemaal verzekeren als ik op kamers ga?
Het is verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten als je op kamers gaat. Hoewel je misschien denkt dat je niet zo veel spullen hebt, zijn je computer, je cd-collectie, dvd-speler en televisie bij elkaar toch al gauw meer dan €1000 waard! Je hebt altijd een eigen risico, dat ligt rond de €50. Als de schade aan je inboedel lager is dan dat bedrag, moet je het zelf vergoeden. Belangrijk is wel dat je de deur van je kamer op slot draait als je weg bent, anders krijg je helemaal niks vergoed.

3. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk?
Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die jij aan een ander of aan zijn of haar eigendommen toebrengt. Bijvoorbeeld als je bij het voetballen per ongeluk de ruit van de buurvrouw inschiet. Ook als je kat de nieuwe bank van je oma kapot krabt, vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering dat. Hoe voorzichtig je zelf ook bent, een aansprakelijkheidsverzekering is altijd handig! Je kunt jezelf ook verzekeren tegen ongevallen. Dat doe je met een ongevallenverzekering.

4. Waar kan ik eigenlijk een verzekering afsluiten?
Je kunt je verzekeren bij een heleboel banken en verzekeringsmaatschappijen. Veel verzekeraars bieden speciale studentenpakketten aan waarin alle verzekeringen zitten die je nodig hebt als je op kamers gaat (inboedel-, aansprakelijkheid- en ongevallenverzekering). Je betaalt hiervoor een redelijk lage premie, zodat je elke maand ook nog geld over hebt om leuke dingen te doen!

5. Wat een gedoe. Ik denk dat ik me maar niet verzeker…
Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Voor de rest mag je zelf weten of je je verzekert of niet. Als je geen verzekering afsluit en er wordt toch een keer bij je ingebroken of je hond gebruikt de designstoel van je oudtante als toilet, betaal je alles zelf. En zeg nou zelf, je geld geef je toch liever ergens anders aan uit!

Deze vragen verschenen eerder in TKMST havo/vwo, blad voor middelbare scholieren over studiekeuze.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...