Woonlasten

Gepubliceerd op: 18-03-2010

Ga je op kamers, dan zijn er naast je huur nog andere uitgaven die je voor je woning moet doen. Denk bijvoorbeeld aan gas, afvalstoffenheffing of overnamekosten. Een overzicht:

Servicekosten (woonservice)
Een verhuurder kan servicekosten in rekening brengen voor het gebruik van gas, water en elektriciteit, maar bijvoorbeeld ook voor de meubels die al in je kamer aanwezig zijn en het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimten. Je verhuurder is verplicht om jaarlijks een overzicht te geven van de servicekosten.

Overnamekosten
Een huurder kan zelf verbeteringen aanbrengen aan de gehuurde woning of kamer. Uiteraard bekostigt hij of zij die zelf. Wanneer de huurder het huis verlaat, mag hij hiervoor een vergoeding vragen aan de nieuwe huurder.
Je voorganger kan de overname ook in overleg met de verhuurder in rekening brengen. Wanneer je in dat geval niet instemt met de overnamekosten, bestaat de kans dat je de woning niet krijgt. Je zult dan moeten onderhandelen met de verhuurder.

Borg
Een verhuurder kan de nieuwe huurder een waarborgsom in rekening brengen. Deze waarborgsom is bedoeld voor het geval je bij het beëindigen van het huurcontract de woning of kamer niet in goede staat achterlaat. De schade kan dan verrekend worden met de borg. Heb je geen schade aangericht, dan ontvang je de borg terug. Een redelijk bedrag voor de borg is één of twee maanden huur.

Sleutelgeld
De verhuurder of vertrekkende huurder vraagt in sommige gevallen om te betalen voor het ontvangen van de huissleutel. Sleutelgeld is wettelijk niet toegestaan. Betaal hier dus niet voor.

Contract- en administratiekosten
Contract- en administratiekosten zijn kosten die een huisbaas kan rekenen voor bijvoorbeeld een huurcontract, het laten bezichtigen van de woning, aanvragen van een huisvestingsvergunning, bemiddelingskosten en dergelijke. Deze kosten moet je als huurder vergoeden.

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...