1

Erasmusbeurs

Gepubliceerd op: 07-04-2010

Studeer je aan het hbo of een universiteit? En zie je het wel zitten om een tijdje in het buitenland stage te lopen? Misschien kom je dan wel in aanmerking voor de Erasmusbeurs. Deze beurs is onderdeel van een internationaliseringprogramma van de Europese Unie. Met dit programma wil de EU samenwerking tussen deelnemende landen bevorderen op het gebied van onderwijs. Klinkt duf? Het kan je wél op weg helpen naar een onvergelijke ervaring over de grens.

Hoelang kun je naar het buitenland met een Erasmus-beurs?
De periode waarvoor je een Erasmus-beurs kunt krijgen verschilt per universiteit of hogeschool. Dit varieert van drie maanden tot een heel schooljaar. 

Voor wie zijn de Erasmus-beurzen bestemd?
Erasmus-beurzen worden beschikbaar gesteld aan studenten van universiteiten en hogescholen die in het kader van onderlinge afspraken tussen universiteiten en hogescholen een periode in het buitenland gaan studeren. Waar je rekening mee moet houden is dat de beurs niet direct aan jou wordt toegekend. Het Erasmus-beurzenbudget wordt in eerste instantie toegekend aan de onderwijsinstellingen. Vervolgens bepalen deze welke studenten in aanmerking komen voor een beurs. Als eerstejaars van een opleiding kom je niet in aanmerking voor een Erasmus-beurs.

Hoeveel wordt er uitgekeerd met een Erasmus-beurs?
De hoogte van de Erasmus-beurs verschilt per situatie. Daardoor kun je niet uitgaan van een vaststaand bedrag. Bij de bepaling van de hoogte van de Erasmus-beurs wordt er gekeken naar een aantal factoren. De hoogte is afhankelijk van bijvoorbeeld de duur van de buitenlandse studieperiode, het bestemmingsland en het aantal gegadigden. Je kunt er vanuit gaan dat je een tegemoetkoming krijgt in je reiskosten en dat er een maandelijkse vergoeding wordt uitgekeerd. Het minimum beursbedrag is €200,-.

Tip: voor de periode dat je in het buitenland verblijft, kun je je OV-jaarkaart inleveren in ruil voor een vergoeding van € 40,84 per maand.Voor een verblijf in de volgende landen doen mee aan het Erasmus-programma:

De landen van de Europese Unie

België
Denemarken
Duitsland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
Italië
Luxemburg
Oostenrijk
Portugal
Polen
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Verenigd Koninkrijk
Zweden
Daarnaast doen nog mee:

IJsland
Liechtenstein
Noorwegen
Roemenië
Tsjechië
Bulgarije
Turkije
Zwitserland
Hoe kom je in het bezit van een Erasmus-beurs?
Het Erasmus-beurzenbudget wordt niet direct toegekend aan studenten. In eerste instantie krijgt de onderwijsinstelling het budget. Je moet dus als student een Erasmus-beurs bij je eigen instelling aanvragen. Neem hiervoor contact op met het bureau buitenland of het internationaal contactpunt binnen je eigen instelling. Daar kunnen ze je meer vertellen over de eventuele aanvullende eisen die jouw instelling stelt en de mogelijkheden die er zijn binnen de bestaande uitwisselingsovereenkomsten.

Welke voordelen biedt het Erasmus uitwisselingsprogramma?
Een voordeel van het Erasmusprogramma is dat je gebruik kunt maken van het ECTS (European Credit Transfer System). Dat betekent dat je de studiepunten die je in het buitenland behaald hebt mee kunt nemen. Het is aan te raden dit eerst te overleggen met je studiecoördinator, er zal namelijk moeten worden overlegd welke vakken je gaat volgen en hoeveel studiepunten je daarvoor krijgt.

Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan Erasmus?
- Je eigen instelling moet meedoen aan Erasmus;

- Je kunt alleen met een Erasmus-beurs studeren aan die buitenlandse universiteiten of hogescholen waarmee je eigen instelling afspraken heeft gemaakt over studentenuitwisseling;

- Alleen ouderejaars studenten aan hogescholen of universiteiten komen in aanmerking;

- Je moet ingeschreven blijven aan je eigen onderwijsinstelling en dus in Nederland collegegeld betalen.

- Je stage moet onderdeel uitmaken van je opleiding en meetellen voor je studie in Nederland

- De stage duurt minimaal drie en maximaal twaalf maanden.

 

Bron: Nuffic

 

Reacties

Anoniem zegt:

12/06/2012 om 14:55

zo te lezen is de info niet heel recent..

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...