1

Verblijfsvergunning

Gepubliceerd op: 14-04-2010

Om een land binnen te mogen, heb je een visum nodig. Om er te mogen blijven een verblijfsvergunning. Voor landen binnen en buiten de Europese Unie zijn de regels verschillend.

Blijf je binnen de Europese Unie, dan heb je geen visum nodig. Tenzij je langer dan drie maanden in je gastland verblijft; dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Dat doe je na aankomst in je nieuwe woonplaats bij de bevoegde overheidsinstantie zoals gemeente of (vreemdelingen) politie. Tijdens je verblijf heb je dezelfde rechten als de inwoners. Bedenk wel, dat wanneer je gaat studeren in het buitenland de verblijfsvergunning nooit langer wordt verlengd dan de duur van de opleiding.

Heb je zelf de nationaliteit van een land uit de EU, dan zijn dit de regels. Maar heb je een andere nationaliteit of een dubbel paspoort? Dan zijn er uitzonderingen! Vraag deze na bij de ambassade of de visumdienst.

Laat je de grenzen van de Europese Unie ver achter je, dan is een verblijfsvergunning meestal verplicht. Deze moet je al in bezit hebben voordat je vertrekt. De manier waarop je een verblijfsvergunning moet verkijgen, verschilt per land. Informeer daarom tijdig bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.

Neem bij het aanvragen van een verblijfsvergunning de volgende zaken mee:

- Bewijs van inschrijving aan een erkende onderwijsinstelling
- Geldig paspoort
- Een bankafschrift, hiermee moet je kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om in je levensonderhoud te voorzien.
- Twee of meer pasfoto’s

Na aankomst in het land van bestemming ben je meestal verplicht om je te melden bij de plaatselijke politie; soms is het slechts een formaliteit, soms is het om de definitieve verblijfsvergunning aan te vragen. Neem in ieder geval alle bovenstaande papieren mee naar het buitenland.

Voor specifieke informatie en voorwaarden over de verblijfsvergunning kun je contact opnemen met de ambassade van jouw bestemmingsland. Of kijk op de website van de visumdienst: www.visumdienst.nl

Voor sommige landen heb je een werkvergunning nodig. Voor welke? Dat is onduidelijk. Het handigste is om dit na te vragen bij de ambassade van jouw gastland. Zij kunnen je dan vertellen wat voor actie je moet ondernemen om een eventuele werkvergunning te krijgen.

 
Begin op tijd met het aanvragen van een visum. Veel mensen laten dit liggen totdat hun hele reis is geregeld, maar de procedure kan soms een paar maanden in beslag nemen.

 

Reacties

Anoniem zegt:

14/12/2011 om 09:11

kan je nu wel reizen met een verblijfsverguning of juist niet.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...