Op kamers, waar moet je aan denken?

Gepubliceerd op: 11-05-2017

Ga je binnenkort op kamers vanwege het volgen van een studie? Dan is het slim om goed voorbereid te werk te gaan. Je wilt comfortabel kunnen wonen, nietwaar? Om jou met plezier te laten studeren, geven wij je graag een aantal tips voor een prettige woonsituatie tijdens je studententijd. Daarmee zorg je voor een onbezorgde studententijd.

Waar ga je wonen? 

De grote vraag is natuurlijk waar je gaat wonen. Het is verstandig om een plekje te zoeken dichtbij de universiteit of in ieder geval een kamer die je met het openbaar vervoer gemakkelijk kunt aan reizen. Houd er wel rekening mee dat deze kamers over het algemeen iets duurder zijn. Soms is het goedkoper om een kamer op wat afstand van de universiteit te huren. 

Heb je nog geen kamer gevonden? Schrijf je in via verschillende websites, zoals bijvoorbeeld kamernet of rooming. Of plaats een bericht op diverse social media kanalen of vraag mensen in je netwerk om jou te helpen in je zoektocht. 

Betaal niet teveel huur 

Uit onderzoek blijkt dat studenten nog steeds teveel geld betalen aan huur. Het is verstandig je vooraf in de huurprijzen te verdiepen voordat je een keuze maakt voor een bepaalde kamer. Ben je 23 jaar of jonger, ga je op kamers wonen en beschik je over een eigen woonruimte die je kunt afsluiten, inclusief een keukenblok en eigen badkamer/toilet? Dan kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Belangrijk is wel dat je meer dan € 414,02 betaalt aan kale huur. Bij 23 jaar of ouder is de grens vastgesteld op € 710,68. 

Waaruit bestaat de huurprijs?

De huurprijs van een huurcontract is veelal uit verschillende onderdelen opgebouwd. Zo is er de kale huur en betaal je vaak ook een bedrag aan servicekosten. Hier vallen bijvoorbeeld je energie- en internetkosten ook onder. Soms moet je internet of energie zelf regelen. Vraag dit altijd na aan de verhuurder voordat je een huurcontract tekent. Dit voorkomt onduidelijkheid en stress in de toekomst. 

Let op het huurcontract

Voordat je een huurcontract tekent bij je nieuwe verhuurder, is het slim om deze thuis nog eens door te nemen voordat je daadwerkelijk tekent. Let bijvoorbeeld op de opzegtermijn, de duur van het contract en of je misschien toch niet teveel huur betaalt. Pas op met het betalen van een aantal maanden borg. Veel huurders zijn bedrogen uitgekomen na het betalen van de huur en borg voordat ze de sleutel in handen kregen. 

Regel de juiste verzekeringen

Wanneer je op kamers gaat wonen dan krijg je te maken met een aantal belangrijke verzekeringen.

 

  • Opstalverzekering: In de meeste gevallen hoef je geen opstalverzekering te regelen omdat de huurbaas dit vaak al heeft geregeld. Vraag dit voordat je er gaat wonen nog wel even na bij je huurbaas, zodat er geen misverstanden over ontstaan. 
  • Inboedelverzekering: Dan heb je nog de inboedelverzekering, waarmee je verzekerd bent voor bijvoorbeeld brand of diefstalschade en voor de schade aan je spullen die niet vast zitten aan het huis. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan je bank, tafels, stoelen, televisie en kleding. Het is natuurlijk wel belangrijk om je kamer altijd op slot te doen. Anders zal een inboedelverzekeraar de gestolen spullen niet vergoeden. Een verzekeraar gaat pas tot uitkering over als er sprake is van inbraaksporen.  Het regelen van een goede inboedelverzekering  is erg belangrijk. 
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking wanneer jij bij iemand anders schade veroorzaakt. Hierbij kun je denken aan de Iphone van je buurman die je uit je handen laat vallen

 

Tegenwoordig zijn er ook verzekeraars die speciaal voor studenten een studentenverzekering hebben, waarbij de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering in één pakket zitten.

Kortom, genoeg zaken om rekening mee te houden voordat je een kamer in een studentenwoning betrekt. Doe er je voordeel mee en ga een plezierige studententijd tegemoet!

 

Er zijn nog geen reacties op dit onderwerp.

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...