
Je bent terechtgekomen op een TKMST-archief pagina. Het kan zijn dat deze opleiding niet meer wordt aangeboden óf van naam is veranderd.
Technische natuurkunde - hbo bachelor
Algemene informatie
Deze studie is in vergelijking met een universitaire studie meer praktijkgericht en minder abstract door minder gebruik van de wiskunde. Studenten verdiepen zich verder in de natuurkunde en leren met geavanceerde meetapparatuur te werken. Na het eerste jaar zijn er differentiatiemogelijkheden (meestal toegepaste/technische natuurkunde of besturingstechnologie). Studenten maken dan kennis met vakken als technische fysica, analoge en digitale meet- en regeltechniek, systeemleer, elektronica, simulatie van systemen of lasertechnieken, optica en akoestiek en technische automatisering. Tijdens de studie kan er gekozen worden voor een bepaalde specialisatie, zoals besturingstechnologie of optica en akoestiek. Voor studenten met een grote interesse in de natuurkunde en een fascinatie voor natuurkundige toepassingen is deze studie erg geschikt. Deze studie biedt goed zicht op een baan na het afstuderen maar een vervolg in de technische natuurkunde op universitair niveau is ook mogelijk.
Vakken Technische natuurkunde
- elektriciteitsleer (elektrostatica, inductie)
- licht (golftheorie)
- magnetisme
- mechanica
- meet- en regeltechniek
- trillingen en golven (trillingsleer, geluid)
- warmte (mengsels, voortplanting)
- atoom- en kernfysica
Toelatingseisen
- mbo-diploma niveau 4 (met wiskunde en natuurkunde).
- Profielen havo: N&G met natuurkunde of nl&t en N&T.
- Profielen vwo: N&G met natuurkunde of nl&t, N&T, E&M met Natuurkunde
Toekomstmogelijkheden
Afgestudeerden werken in de research, op een productontwikkelingsafdeling, in de laboratoriumautomatisering, in de medische techniek of in de ICT. Ook de procesbesturing en technische automatisering behoren tot de mogelijkheden. Welke functie uitgeoefend wordt is ook afhankelijk van de afstudeerrichting die gekozen is. Met optica en akoestiek, lasertechniek, elektronica en meet- en regeltechniek (technische of toegepaste natuurkunde) zijn afgestudeerden o.a. inzetbaar in research- of ontwikkelingsafdelingen of in de laboratoriumautomatiseringen en de medische techniek. Besturingstechnologie leidt mensen op die nieuwe meetsystemen kunnen automatiseren en kunnen inpassen in fysische of chemisch-industriële productieprocessen.
Je kunt dit soort werk onder andere doen bij energiebedrijven. Kijk voor meer informatie over de energiesector op WATT? - werken in de energie.
Duur
Deze opleiding duurt 4 jaar.