TKMST logo

Je bent terechtgekomen op een TKMST-archief pagina. Het kan zijn dat deze opleiding niet meer wordt aangeboden óf van naam is veranderd.

Diermanagement - hbo bachelor

Algemene informatie
Je leert rekening houden met de aard van het dier in de relatie tussen mens en dier. De opleiding is gericht op de biologie (o.a. fysiologie en gedrag), de gebruikswijze, de wetgeving en de ethiek van het diergebruik. Dit diergebruik komt voor in dierentuinen, laboratoria en de veeteelt: bij non-produktie dieren en productiedieren. Vanwege de opengaande grenzen en de internationale handel is een goede wet- en regelgeving noodzakelijk, alsmede controle op de naleving ervan. Enkele onderwerpen die de inhoud van de studie aangeven zijn: voeding en verzorging, voedingsonderzoek, marketing, (proef-) dierbeheer (beheer van populatie), wildlife management (fauna, dierentuinen, natuurgebieden), beleid en voorlichting (naleving, voorlichting). Genoemde onderwerpen zijn tevens afstudeerrichtingen. Andere afstudeerrichtingen zijn Diergezondheidszorg en Paard & Management. Vakken: dier en samenleving; handel; non-produktie dieren; voedsel; ecologie, ethologie; biologie; scheikunde.
Toelatingseisen
Profielen havo-diploma: N&G, E&M met biologie, N&T. Profielen vwo-diploma: N&G, E&M met biologie, N&T. Relevante mbo-opleiding (niveau 4) met voldoende wiskunde, biologie en Engels.
Toekomstmogelijkheden
Afgestudeerden (ing.) kunnen terecht in functies waarbij de omgang met dieren centraal staat, zowel in binnen- als buitenland. Afgestudeerden werken in de diervoeder- industrie, in proefdierinstituten, bij onderzoeksinstituten, in dierentuinen, bij de overheid (rijk, provincie, gemeente), in de diergeneesmiddelenindustrie, bij dierenopvangcentra en bij dierengezondheidsdiensten. Voorbeelden van actuele activiteiten zijn: educatieve programma's voor dierentuinen opzetten, of als commercieel medewerker van een diervoedselindustrie klanten (zoals dierenwinkels en maneges) adviseren.
Duur
Deze opleiding duurt 4 jaar.