Je bent terechtgekomen op een TKMST-archief pagina. Het kan zijn dat deze opleiding niet meer wordt aangeboden óf van naam is veranderd. We hebben wel aanverwante informatie gevonden!


Bekijk relevante pagina's

Industrieel product ontwerpen - hbo bachelor


Algemene informatie
In de huidige hoogconjunctuur stelt de consument hoge eisen aan producten die hij koopt. Een product moet niet alleen aantrekkelijk geprijsd zijn, maar ook goed ogen en functioneren. Als industrieel productontwerper houd je je bezig met producten en de wijze waarop deze worden vervaardigd, met oog voor kosten, design en gebruikersgemak.
De industrieel productontwerper vind je overal waar gebruiksvoorwerpen worden gemaakt. Daar ontwerpt hij of zij producten met oog voor de wensen van de consument én voor de productiemogelijkheden en -beperkingen. Dat vereist kennis van materialen, kosten, ergonomie en presentatie.
Omdat je dit vak niet vanuit de boeken leert, is de opleiding praktisch opgezet. Vanaf het begin van de studie werk je veel aan opdrachten, vaak in groepen. Colleges worden afgewisseld met praktica, excursies en stages. Vanaf het derde jaar ga je je specialiseren in een richting die je aanspreekt. Denk aan meubilair, techniek, medische producten of ICT. De studie wordt afgerond met een project of afstudeeropdracht, waarin je theorie en praktijk combineert en een echt product ontwerpt, kant en klaar voor de verkoop.
Vakken
Vormgeving, constructie, productie, CAD-tekenen, ergonomie en welzijn, marketing en economie, communicatie, wiskunde, natuurkunde.
Toelatingseisen
Toekomstmogelijkheden
Afgestudeerden vinden een betrekking als ontwerp- of ontwikkelfunctionaris. In kleinere bedrijven werk je heel zelfstandig. Binnen grotere bedrijven maak je veelal deel uit van het productie- of R&D-team.
Duur
Deze opleiding duurt 4 jaar.