Je bent terechtgekomen op een TKMST-archief pagina

Voedingsspecialist - mbo niveau 4


Algemene informatie
Deze opleiding wordt ook aangeboden onder de naam Personeel & Arbeid. Deze opleiding kent verschillende studierichtingen: arbeid, arbeidsvoorziening, studie- en beroepskeuze, verzuim en reintegratie, loopbaanbegeleiding en personeel & organisatie. Arbeidsvoorziening leidt mensen op tot intermediair op de arbeidsmarkt. Als intermediair bemiddel je tussen vraag (vacatures) en aanbod (werkzoekenden) op de arbeidsmarkt. Als studie- en beroepskeuzeadviseur geef je adviezen en begeleid je mensen bij het kiezen van beroep of opleiding. Als personeelsfunctionaris ben je binnen een organisatie verantwoordelijk voor het aannemen en ontslaan van personeel. Daarnaast regel je de communicatie tussen het management en het personeel, bijvoorbeeld over arbeidsvoorwaarden.
Als HRM student ga je leren om de schakel tussen werkgever en werknemer te zijn. Je leert over wat mensen drijft om te werken, over arbeidsrecht, ziekteverzuim, selecteren van personeel, hoe je medewerkers kunt beoordelen en hoe je een goede match kunt maken voor een werkzoekende. De meeste studenten die intyeresse hebben in de opleiding HRM willen met mensen werken vanuit een zakelijk perspectief. Een HRM'er wil in zijn of haar beroep communiceren, adviseren, stimuleren en organiseren. De studie bestaat uit lessen, werkgroepen en practica.
Vakken
bedrijfspsychologie; sociologie; recht; arbeidsmarktbeleid; beroepenkunde; voorlichtingskunde; spreken in het openbaar; sociale vaardigheid; observatiepracticum; gesprekstechnieken; groepswerk; statistiek; psychodiagnostiek; personeelswerk; politicologie; methodologie; filosofie; arbeidsverhoudingen; marketing; arbeidsrecht en sociaalverzekeringsrecht; bedrijfsorganisatie; methodiek; beroepenvoorlichting; theorie van studie- en beroepskeuzewerk; methodiek van beroepskeuzewerk; selectie methodiek.
Toelatingseisen
Toekomstmogelijkheden
HRM is een breed vak waar je vele kanten mee op kunt. Je kunt er bijvoorbeeld HRM manager, loopbaanadviseur, intercedent, verzuim-/re-integratiemanager en ook schooldecaan mee worden. Maar er zijn nog vele andere mogelijkheden om aan de slag te gaan als HRM'er.
Duur
Deze opleiding duurt 4 jaar.