Je bent terechtgekomen op een TKMST-archief pagina. Het kan zijn dat deze opleiding niet meer wordt aangeboden óf van naam is veranderd. We hebben wel aanverwante informatie gevonden!


Bekijk relevante pagina's

Theater - hbo bachelor


Algemene informatie
Deze bacheloropleiding, die door sommige hogescholen 'Theatre' wordt genoemd, leidt op tot acteur, schrijver of theatermaker. Als afgestudeerde mag je jezelf Bachelor of Theatre (BTh) noemen. Binnen Theater zijn verschillende afstudeerrichtingen, onder andere; Acting, Writing for Performance, Theatre & Education.
Als toekomstig acteur kun je je richten op verschillende soorten producties: op het acteerspel in theater, film of televisie. Als theatermaker ben je meer gericht op het bedenken, produceren en regisseren van een (eigen) voorstelling. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met diverse vormen en stijlen van het acteer- en theaterspel. Denk aan spel, beweging, stem, tekst, beeldmateriaal, modern theater en jeugdtheater. De inhoud van de opleidingen verschilt per instelling. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de betreffende hogescholen.
In het begin van de studie wordt de basis voor het acteurschap gevormd. Je leert werken met je lichaam en stem als instrumenten. Na het eerste of tweede studiejaar (afhankelijk van het opleidingsinstituut) kies je je afstudeerrichting. Naast de keuze voor acteur of theatermaker, bieden sommige instellingen nog andere varianten aan zoals writing for performance en theatre and education. Afhankelijk daarvan vul je je vakkenpakket aan met vakken op het gebied van taal en literatuur of didactiek. Verder speel je klassieke stukken zoals Shakespeare, je participeert in een jeugdvoorstelling en in een modern stuk. Je leert improviseren en ontwikkelt jouw unieke manier van spelen. Je studeert af met een onderzoek, een scriptie en een theatervoorstelling.
Vakken Theater
Toelatingseisen
Havo-profielen: C&M, E&M, N&G, N&T
Vwo-profielen: C&M, E&M, N&G, N&T
Mbo: diploma op niveau 4
Naast de vooropleidingseisen wordt aan de hand van een toelatingscursus en bijbehorend examen beoordeeld of je over voldoende talent en motivatie beschikt om de opleiding te kunnen volgen. Geïnteresseerden die niet aan de toelatingseisen voldoen, kunnen desondanks worden toegelaten als zij slagen voor de toetsregeling van de opleiding. De zwaarte en focus van de toetsen kunnen per opleidingsinstituut variëren. Er is een zeer beperkt aantal studieplaatsen beschikbaar.
Toekomstmogelijkheden
Als afgestudeerde ben je professioneel schrijver van teksten voor theater, film, televisie en radio. Ook heb je ervaring in het schrijven van andere literaire teksten zoals proza, poëzie, libretto, essays en jeugdliteratuur. Wie verder wil studeren, kan kiezen voor de masteropleiding Theaterdramaturgie, Film- en Televisiedramaturgie of voor de European Media Master of Arts. Van hen die direct aan het werk willen, vindt de meerderheid binnen afzienbare tijd een baan op niveau. Zij komen terecht bij toneelgezelschappen, festivals, evenementen, film of televisie.
Duur
Deze opleiding duurt 4 jaar.