Je bent terechtgekomen op een TKMST-archief pagina. Het kan zijn dat deze opleiding niet meer wordt aangeboden óf van naam is veranderd. Dit is helaas bij ons niet bekend. Vind jouw opleiding in de TKMST Studiezoekmachine!


Ga naar studiezoekmachine

Interieurarchitectuur - wo bachelor


Algemene informatie
Deze opleiding is vooral gericht op het ontwerpen en vormgeven. Dat het werkveld daarbij het interieur is, is pas in tweede instantie van belang. Technische en constructieve kennis van bouwen en de ontwikkeling van het creatief en beeldend vermogen zijn de hoofdingrediënten van de interieurarchitectuur.
Als interieur- of binnenhuisarchitect heb je een beschermd beroep en ben je ingeschreven bij de Stichting Bureau Architectenregister. Je adviseert het bedrijfsleven en/ of particulieren bij het ontwerpen en realiseren van interieurs. Je werkveld kan uiteen lopen van vliegtuigen tot kantoren, winkels en auto's.
In het eerste jaar van de studie ligt de nadruk op de algemene creatieve basis. Daarna is het zaak je individuele creatief en beeldend vermogen verder te ontwikkelen. Het hoofdvak dat je steeds weer tegen komt, is interieurarchitectuur. De steunvakken architectuurontwerpen of meubelontwerpen bepalen je afstudeerrichting. Je werkt veel aan praktijkopdrachten, volgt aan het eind van de studie een stage en schrijft ten slotte een scriptie om te kunnen afstuderen.
Vakken
Architectuurontwerpen, meubelontwerpen, bouwtechniek, constructietechnologie, materiaaltoepassing, ontwerpschetsen, detailtekeningen, materiaal- en kleurenschema’s, presentatietekeningen, prototypes.
Toelatingseisen
N.B.: Een examen, in de vorm van een onderzoek naar je kansen om de studie met succes af te ronden, maakt deel uit van de toelatingsprocedure. Het is een pré als je tekenen en/ of handvaardigheid in het vakkenpakket hebt.
KU Leuven, direct toegang via:
Toekomstmogelijkheden
Afgestudeerden mogen zich interieurarchitect noemen. Zij gaan veelal als freelancer aan de slag voor verschillende opdrachtgevers. Anderen verbinden zich aan een ontwerpbureau of vinden een baan bij een bouwonderneming of fabriek.
Duur
Deze opleiding duurt 4 jaar.