Je bent terechtgekomen op een TKMST-archief pagina. Het kan zijn dat deze opleiding niet meer wordt aangeboden óf van naam is veranderd.

Creatieve therapie (verkort) - hbo bachelor

Algemene informatie
Dit is de verkorte opleiding van Creatieve therapie.
Deze studie draait om het aanwenden van kunstzinnige middelen zoals tekeningen en rollenspellen ten behoeve van psychische hulpverlening.
Als creatief therapeut ben je gespecialiseerd in een bepaald kunstzinnig gebied. Dit medium kan drama zijn, of muziek, beeldende vorming of dans. Het zijn deze instrumenten waarmee je patiënten en cliënten begeleidt bij het vinden van een oplossing voor hun psychische problemen. Creatief therapeuten kunnen zich naast directe patiëntbegeleiding ook bezig houden met onderzoek, onderwijs, organisatiebeleid en voorlichting.
Omdat de kunstzinnige vormen die worden ingezet divers zijn, en het werkterrein van de therapeut breed is, kent de opleiding een veelheid aan kennisgebieden en vaardigheden die worden ontwikkeld. Denk aan observeren, rapporteren, relaties aangaan en conflicten hanteren. Direct bij de start van de opleiding kies je voor een bepaald kunstzinnig gebied. In het eerste jaar staat de integratie van kunst en ondersteunende vakken centraal. Het tweede jaar verdiep je je in het gekozen medium en in een aantal daarbij aansluitende methodische vakken. Het derde jaar bestaat geheel uit stage. In het vierde jaar volg je nog een aantal keuzemodulen ter voorbereiding op de beroepspraktijk. En je werkt aan een afstudeeronderzoek.
Vakken
Cognitieve benadering, humanistische benadering, psychoanalytische benadering, methodologie, observatie en diagnostiek, beeldend vormen, drama, muziek, dans.
Toelatingseisen
  • Een hbo-opleiding op het gebied van welzijn, kunst of onderwijs en minimaal 2 jaar relevante werkervaring
  • Relevante en actuele ervaring met drama of beeldende vormen
  • Een mbo-opleiding in het sociaalagogisch onderwijs en met relevante werkervaring in de hulpverlening van minimaal 5 jaar
Toekomstmogelijkheden
De meeste afgestudeerd therapeuten vinden werk bij instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Denk aan psychiatrisch ziekenhuizen, kinder- en jeugdklinieken, revalidatiecentra, RIAGG, het onderwijs of aan een eigen praktijk.
Duur
Deze opleiding duurt 2 jaar.